Check often for updates, more to come!

May 14, 2013
“John Norum: Det här är något helt annorlunda mot vad jag har gjort tidigare” by SVEN MÖRÉN
Europe-gitarristen John Norum och hans syster Tone Norum är just nu ute på en sällsynt unplugged-turné. Den sista Sverigespelningen går av stapeln på Ritz i Arvika nu på lördag (18 maj). Syskonen kommer under kvällen att bjuda oss på en musikalisk resa genom deras favoritlåtar. Spelningen innehåller en hitkavalkad med alltifrån EUROPE och Tone Norum till coverlåtar av Abba, Elvis Presley, Ted Gärdestad, Cat Stevens, David Bowie, Thin Lizzy, Al Di Meola, The Shadows, Fleetwood Mac, Mike Oldfield och många fler. Rocknytts Sven Mörén fick sig några ord med John Norum inför nämnda spelning.
Var befinner ni er nu? Ligger ni ute på rulle eller är ni hemma för en liten andningspaus?

Nu befinner vi oss hemma. Men på lördag bär det iväg till Arvika där jag och min kära syster ska plinka på våra akustiska gitarrer.

Det är en salig blandning med låtar som inhyser egna nummer och covers. Är det den sentimentala ådran som kommer fram på ålderns höst?

Så är det faktiskt. Vi har valt lite låtar som vi växte upp med så det kommer att bli en riklig blandning av 60-, 70-, 80- och 90-tal som kommer att levereras.

Hur kom idén upp till nämnda turné?

Vi har haft ett brejk med EUROPE efter att turnerat konstant i nästa fyra månader. Efter turnén så började jag att jobba på en ny soloplatta. Det var under denna process som jag och Tone fick ett erbjudande att köra ett företagsgig som skulle rymma gamla hits och lite annat smått och gott. Vi fick omgående en stark mersmak av det hela. Det var då idén till denna turné började gro. Det hela slutade med att jag ringde upp mitt management och de började omgående att sätta upp en turnéplan och där är vi idag. Det här är någonting helt annorlunda mot vad jag har gjort tidigare. Man är van att stå framför hundra Marshall-förstärkare och köra fullt ut. Att dra ut på turné och endast köra akustiskt är någonting helt nytt för mig om man säger så (skrattar). Men det är såååå roligt att få gör det här. Det är en sådan härlig känsla att återigen få spela på barer och pubar i vårt avlånga land och verkligen känna den där genuina närheten till publiken. Det var inte igår om man säger så (skrattar).

Och Upplands Väsby där du inte spelat på ett antal år.

Det var det lite speciellt att få komma tillbaka till. Tyvärr så blev det ingen klubbspelning där i och med att biljetterna sålde slut i ett nafs. Stället som var bokat till en början blev helt plötsligt för litet. Det fick bli en gymnastiksal vilket egentligen är det sista stället vi vill vara på när det gäller det här konceptet. Tanken med det hela är att vi skulle skapa ett skönt barhäng på våra spelningar, vilket blir svårt i en gymnastiksal. Men det blev riktigt bra ändå.

Sedan är Upplands Väsby lite speciellt när det gäller dig och de övriga i EUROPE då era band dit är starkare än stål.

Absolut! Visst är det så. Det var mitt första besök där på tjugo år så självklart blev det ändå en starkt visuell afton.

Sakta i backarna nu. Det var inte tjugo år sen sist. Du och Joey Tempest var ute och vandrade i era gamla kvarter inför det senaste skivsläppet.

Ja men det stämmer. Jag börjar bli gammal (skrattar). Vi gjorde en rundvandring där vi besökte vår gamla replokal och hela den biten. Men jag hade inte gjort ett gig där sedan 1995.

Och nu ska Upplands Väsby få sin alldeles egna festival.

Jag hörde det. Det är kul att det finns eldsjälar som vågar ta tag i saker och ting. Upplands Väsby har alltid haft ett starkt rockklimat och det är kul att det håller i sig. Jag önskar dom all lycka med festivalen.

Och nu ska ni besöka Arvika för att spela på ROCKNYTT LAJJV.

Exakt! Det ska bli riktigt kul. Det måste ha varit någon gång på åttiotalet som vi var där senast.

Efter lite researsh så var det på Wings Of Tomorrow-turnén med EUROPE som du besökte Arvika senast.

Då snackar vi om 1984 med andra ord. Jag måste erkänna att jag har inga direkta minnen från det senaste besöket. Hur som helst så är det alltid kul att komma tillbaka till ställen där man inte varit på många, många år vilket också låg i baktanken när jag och syrran höll på att sy ihop detta projekt.

EUROPE var ett flitigt turnerande band i vårt avlånga land innan det stora världsgenombrottet kom. Sedan har det väl inte blivit alltför mycket av den varan?

Vår första mer omfattande turné i Sverige och i övriga norden blev på första plattan som var 1983. Herregud! Det är trettio år sedan. Det ska bli riktigt kul, dessa trettio år, på SWEDEN ROCK FESTIVAL i sommar. Men vi turnerade oerhört flitigt här hemma och i Norden under den första halvan utav åttiotalet. Men efter att jag hade släppt min första soloplatta flyttade jag till Los Angeles där jag bodde i över tio år, något som resulterade i att det inte blev så mycket turnerande i Sverige under den tiden. Under tiden som jag bodde i USA så fortsatte jag att göra en massa soloplattor, men jag gjorde aldrig några turnéer på dessa. Det blev först 1995 när jag släppte ANOTHER DESTINATION som jag gjorde en Sverigeturné. Men med EUROPE gjorde ví en liten Sverigesväng i december förra året där MUSTASCH öppnade för oss vilket var riktigt kul. Men i sommar blir SWEDEN ROCK FESTIVAL den enda spelningen på hemmaplan då vi kommer att köra ett extra långt set på två och en halv timme där låtar från samtliga plattor kommer att genomföras. Det kommer även att bli en massa spännande gästartister som SCOTT GORHAM (THIN LIZZY) och MICHAEL SCHENKER (UFO, MSG, SCORPIONS). Sedan jobbar vi hårt på att få med vår originaltrummis TONY RENO på ett par låtar. Vi har inte fått något svar från honom ännu. Vi vet inte om han överhuvudtaget spelar trummor längre. Han kanske har lagt av helt och hållet, så vi får se hur det går med den biten. Det vore så magsikt och roligt om man kunde få med honom på ett hörn då. Det var så många år sedan vi spelade tillsammans.

Vad är det för tidsperspektiv på den kommande soloplattan?

September är planen att den ska komma ut. Sedan kan det hända mycket på vägen. Jag har egentligen ingen deadline när det gäller att släppa plattor längre förutom med EURPOE som är en helt annan maskin än mina andra projekt är. Nu kör jag mer på att jag släpper en platta när den är klar. Sedan får det ta den tid det tar, men september är i alla fall planen att den nya skivan ska se dagens ljus.

Spelar du in med ett fast band eller kommer den nya plattan att innehålla många gästmusiker?

Jag sköter gitarr och sång. Sedan kommer jag att ta in en gästsångare på ett par låtar. Vilken eller vilka det blir är inte klart ännu, men jag håller på att konversera med några tänkbara vokalister. Sedan på bas och trummor är det relativt okända musiker som spelar på plattan. Jag spinner vidare på blueskonceptet från föregående släpp (PLAY YARD BLUES). Lite åt GARY MOORE- och JOE BONAMASSA- hållet kommer det att bli.

Köp din biljett till spelningen i Arvika här: TICKSTER.COM
Source: ROCKNYTT.NET

BACK TO TOP

February 1, 2013
NICOLAS DIDIER BARRIAC “EUROPE – BAG OF BONES” INTERVIEW with JOHN NORUM and Joey Tempest
Quoiqu’ils fassent, les membres d’Europe seront toujours affiliés à “The Final Countdown”, une des chansons les plus connues des années 80, maintes et maintes fois reprises depuis. Pourtant, que ce soit John Norum avec ses albums solo ou le groupe lui-même dans sa version reformée, il y a de quoi trouver des choses intéressantes dans la production des Suédois. En 2012, ils ont sorti “Bag Of Bones”. Nous ne vous en avions pas parlé au moment de la mise en vente. Voici l’erreur réparée en compagnie non seulement de John Norum mais aussi du chanteur de la bande, Joey Tempest.
“Bag Of Bones” arrive donc rapidement après une tournée. Son ambiance est très rock. Cause et conséquence (rires)?

Joey Tempest: Oui, certainement. Rien n’était spécialement voulu de notre part. Nous avons simplement essayé de faire un album rock. Les hits radio sont venus ensuite. Nous avons cherché à nous faire plaisir et apparemment c’est aussi ce qui fait plaisir au public (rires). Ca tombe bien!

Avec toute l’expérience emmagasinée par Europe depuis ses débuts, en 1979, vous savez ce que le public veut, non?

J.T.: Notre expérience nous permet surtout d’être plus relax lors des sessions d’enregistrement. Ça nous aide à rester toujours très spontané. Toutefois, pour être franc, à la fin de l’enregistrement de “Bag Of Bones”, je pensais que le public rock allait l’adorer. Classic Rock et Metal Hammer ont adoré l’album, donc mes pressentiments étaient bons!

Depuis votre comeback, vous n’avez pas vraiment écrit de hits radio potentiels… La seule chanson qui convenait peut-être était “Always The Pretenders”…

J.T.: C’est vrai. Sur cet album, nous avions essayé d’avoir un son plus contemporain, notamment en embauchant le type qui mixe pour Rammstein. Mais nous avons rapidement compris que c’était juste une étape dans notre carrière et nous avons voulu faire quelque chose de différent, plus rock. “Last Look At Eden” et “Bag Of Bones” se situent sur une trajectoire où nous nous lâchons de plus en plus. Pour preuve, “Bag Of Bones” ne contient presque aucun overdub (rires)! Sur “Secret Society”, tout était précis et très méticuleux à tous les niveaux.

Vous avez travaillé avec Kevin Shirley, qui est connu pour ses méthodes de travail et son son très reconnaissable. Cela s’entend pleinement sur le disque.

J.T.: Oh oui! Ce fut une belle expérience avec un vrai professionnel. Nous travaillions à fond sur une chanson et nous passions à la suivante. Ainsi, chaque titre a sa chance et bénéficient d’un travail qui lui est propre. Un des avantages de procéder comme cela est que tous les membres du groupe sont là, tout le temps. Généralement, le bassiste et le batteur ne restent pas très longtemps (rires). Kevin a créé une atmosphère sympathique pour nous tous et a même trouvé des idées excellentes pour les arrangements.

En regardant la discographie de production de Kevin Shirley, je me suis aperçu qu’il bossait souvent avec des groupes dont les membres ont tous une vraie personnalité, comme chez Europe… Est-ce qu’il a réussi à intégrer les inputs de chacun de manière inédite pour vous?

John Norum: Je crois que oui. Il a attaché de l’importance à ce que tout le monde soit entendu. A la fois dans le mix mais aussi dans les idées.

J.T.: Kevin est lui-même musicien, donc il sait bien comment s’y prendre. Je crois qu’il joue des claviers, de la guitare et de la batterie donc c’est tout sauf un débutant!

J.N.: Nous sommes généralement assez préparés lorsque nous allons en studio – environ à 80% – mais il y a toujours un peu de place pour l’amélioration.

J.T.: Il a même changé quelques trucs. Nous avions un bon pressentiment sur Kevin et nous ne nous sommes pas trompés. Je crois que nous l’avons impressionné. Il veut absolument rebosser avec Europe et nous voulons aussi retravailler avec lui. Nous devrions avoir un avenir commun.

J.N.: Nous n’aimons pas vraiment reconduire un producteur d’album mais pour une fois nous allons peut-être changer. Nous avons adoré l’approche sixties / seventies où nous avons enregistré dans une même pièce en utilisant un casque. Je n’avais jamais bossé comme ça (rires)!

Bag Of Bones possède des passages de guitare très variés. Il y a en particulier des titres acoustiques qui ne sonnent pas tout du artificiels…

J.N.: Joey et moi jouons tous les deux de la guitare acoustique. Joey jouait principalement des textures tout au long du disque. En tout cas c’est une approche relativement nouvelle pour nous. “Bag Of Bones”, “Bring It All Home” et “Drink And A Smile” sont assez novateurs sur le son typique d’Europe.

Il y a des moments presque country!

J.T.: Je n’arrête pas de le dire à John (rires)! Mais ça l’énerve (rires). C’est pourtant de sa faute: il a utilisé une Telecaster sur le refrain de “Bag Of Bones”.

J.N.: Je ne suis pas fan de musique country. Je trouve ça ringard même s’il ne faut pas tout réduire à la scène de Nashville. Mais cela est bien si les gens entendent chez nous de nouveaux sons.

J.T.: Nous sommes arrivés à un point de notre carrière où nous pouvons nous exprimer avec plus de profondeur. C’est un trait commun avec les grands artistes country que nous connaissons tous. Notre musique n’est plus mono-dimensionnelle comme elle pouvait l’être dans les années 80.
Source: GUITARISTE.COM

BACK TO TOP

August 16, 2012
DOMINIQUE BOULAY INTERVIEW WITH JOHN NORUM
C’est à l’occasion de la sortie de leur nouvel album ‘Bag Of Bones’ que nous avons eu le plaisir de rencontrer deux membres du groupe de rock suédois Europe. L’occasion était belle de pouvoir discuter avec des musiciens à l’origine de succès internationaux tel ‘The Final Countdown’, par exemple, titre qui n’a pas pris une ride et dont l’album figure toujours en bonne place dans de très nombreuses CD-thèques. Deux des membres du groupe, John Norum et Joey Tempest se partageant les entretiens avec les journalistes, j’avais demandé et obtenu à voir John Norum, ayant encore dans les oreilles son album solo ‘Play Yard Blues’.

De quelle région de Suède viens-tu?

Je viens de Stockholm. Plus précisément d’un endroit qui n’en est pas éloigné, qui est à seulement 15 minutes du centre ville, et je ne suis pas ce que l’on peut appeler un citadin. Je suis près de la mer, entouré de forêts et de nature. La paix, le calme et l’air pur, ce sont des choses essentielles! Et chez moi il n’y a pas trop de voitures et d’embouteillages, ce qui est tout de même très agréable (rire).
Quand j’habitais Stockholm, je résidais à Solna. Je connais très bien, parce que ma mère habite dans cette ville.  J’avais un appartement dans le Rasundavägen… C’est amusant, parce que c’est précisément dans cette rue que ma mère habite. Quelle coïncidence!

Et à ce propos, pourquoi aviez-vous choisi de vous appeler Europe?

L’idée était venue de Joey, en fait, qui venait tout juste d’écouter le disque Live de Deep Purple ‘Live In Europe’. Il avait trouvé la musique géniale et il s’était dit que ce nom, Europe, ferait un très bon nom de groupe. Au début je trouvais cela personnellement horrible, et puis j’ai fini par m’y habituer. Surtout quand Joey nous a tous fait écouter le disque.

Qui est le petit garçon sur la cover de ton album solo de 2010, PlayYard Blues?

Il s’agit de mon fils, Jake Thomas Norum. Il joue de la guitare et il n’est pas mauvais du tout. Il doit tenir cela de son père…et de sa mère, Michelle Meldrum, qui était elle aussi une grande musicienne, et une grande guitariste. C’est sûr que mon fils a ça dans le sang. D’ailleurs, pour être précis, sa mère jouait dans le groupe Phantom Blue.

Revenons maintenant à ce nouvel opus. Qui a écrit la chanson My Woman My Friend?

C’est John Leven, le bassiste, qui a composé celle-ci.

Qui est celui qui compose le plus, au sein du groupe?

Tout le monde, à l’exception du batteur, Jan Hauglan. Mais il a de très bonnes idées, par contre, en ce qui concerne les arrangements.

Es-tu es le seul qui mène conjointement une carrière solo et une carrière avec le groupe?

Oui, et de faire les deux à la fois est quelque chose qui me plait énormément. Je trouve que c’est bien de faire quelque chose en dehors du groupe. Quand tu es dans une formation, tu es obligé de faire et de suivre tout le temps ce que décide le groupe. Et même s’il y a quelque chose que tu n’apprécies pas particulièrement, hé bien tu es obligé de suivre les autres, si le reste du groupe l’a décidé ainsi. Au sein de Europe, c’est la majorité qui décide. Si trois des membres veulent faire quelque chose et que les deux autres n’en veulent pas, hé bien on le fait quand même! Tandis que lorsque tu es seul, c’est différent. Quand tu travailles seul, tu ne suis que tes inspirations. Tu prends tes propres orientations, et tes responsabilités. Et puis c’est très intéressant de toucher à tous les aspects du métier, comme la production, le mixage. J’adore ça! Et puis j’ai cette liberté de chanter et jouer comme je le veux. J’aime beaucoup chanter, mais je peux aussi me permettre de faire des soli aussi longs que je le souhaite. Il n’y a personne pour me contester, je suis mon propre maître! Je peux par exemple faire un solo de vingt minutes, si cela me dit, car personne ne m’arrêtera (rire).

Sur la pochette de ‘Play Yard Blues’ tu tiens une Gibson SG. Est ce ton instrument de prédilection, ou bien utilises-tu souvent d’autres guitares?

En général c’est cette Gibson que j’utilise, parce que j’aime ses sonorités. Tu sais, c’est toujours difficile de trouver une guitare qui te convienne, mais une fois que c’est fait, elle est ton amie pour la vie. Et pour moi c’est celle-ci, tout particulièrement.

Tu l’as dénichée où?

Tout simplement. Je suis allé aux Etats-Unis et je me suis rendu dans l’usine Gibson. Là, j’ai essayé une vingtaine de Les Paul, et c’est cette création de 1958 qui m’a séduit. Elle est vraiment particulière. Et j’y suis très attaché. Mais j’aime bien aussi jouer de la Flying V, qui est aussi une très bonne guitare.

Sur ce dernier opus figurent deux morceaux joués acoustique…

Oui, car je joue aussi avec une Gibson acoustique. C’est une guitare qui est aussi très chouette! Et puis je joue aussi parfois avec une guitare Ovation, que j’apprécie également.

Où avez-vous enregistré le morceau avec Joe Bonamassa? Et avez-vous rencontré Joe à Stockholm?

Oui, je l’ai rencontré plusieurs fois. Je le connais depuis plusieurs années. Lui et moi, nous sommes dans la même compagnie de disque en Hollande, Mascott Records, pour ce qui concerne ma carrière en solo. Il m’avait invité en ‘guest’ lors de l’un de ses concerts et j’ai fait plusieurs morceaux avec lui. C’était génial…! Tes lecteurs de Paris-Move peuvent les voir sur Youtube, s’ils veulent voir ce que ça a donné, Joe et moi en Live (rires.) Et puis Joe a fait un concert avec nous, l’année dernière à Stockholm, où il a joué également sur quelques morceaux. C’est l’un des meilleurs amis de Kevin Shirley, notre producteur. C’est d’ailleurs lui qui lui avait demandé si cela l’intéressait de jouer un morceau acoustique en slide. Je n’avais jamais joué, moi, en slide acoustique, mais j’étais très intéressé par cette proposition. Kevin m’avait demandé de la faire en slide, cette intro, mais comme cela ne m’inspirait pas vraiment, il m’a dit qu’il allait la proposer à Joe. ‘De quel Joe parles-tu?’, lui ai-je demandé. Et il m’a répondu Joe Bonamassa, bien sûr. Alors que moi, en fait, j’avais le nom de Joe Perry qui m’était venu à l’esprit. Kevin a donc téléphoné à Joe et il lui a proposé de faire ça, si cela l’intéressait. Joe a accepté tout de suite et cela s’est fait tout naturellement.

Et concernant ce Bag of Bones, de quels os s’agit-il?

Le titre du morceau, et donc de l’album, vient de Joe. Et c’est lui qui serait le plus à même de l’expliquer, mais je vais le faire quand même (rire). En fait, Joe enchaînait des accords en chantonnant, comme ça, des mots qui lui venaient spontanément à la bouche, et c’est ‘bag of bones’ qui était le leitmotiv qui revenait le plus souvent. Et cela parce qu’il était revenu tellement éreinté et épuisé d’une tournée, et qu’il se laissait tomber de fatigue là où il le pouvait, comme un vieux squelette, comme un vulgaire tas d’os. C’est de là d’où est venue l’idée de récupérer cette expression pour en faire un morceau (rire).

Le titre ‘Riches to Rags’ n’est-il pas un point de vie philosophique sur la vie?

C’est une chanson à propos de ce qui se passe à Londres où vit Joey. Il est là-bas avec femme et enfant, et la situation tragique que vivent beaucoup de gens autour de lui l’a inspiré, car la crise en laisse quelques uns sur le carreau, tu le sais bien…

Not Supposed To Sing The Blues?

J’aime bien jouer du Blues, évidemment. Mais nous venons de Stockholm et ce n’est pas vraiment l’endroit où l’on s’attend à jouer du Blues. Le British Blues des Clapton, Peter Green ou Jimmy Page, c’était dans les années soixante, et on n’est donc plus censé jouer la même musique qu’eux. Il faut dire aussi que nous n’avons pas le même vécu qu’eux, ni la même approche de la musique de leurs prédécesseurs.

Et pourquoi avoir composé un requiem, une messe des morts?

C’est étrange, c’est comme aller à des funérailles. Parce que c’est presque arrivé comme un accident. 28 secondes! Nous étions en studio et Mic pianotait sur les claviers. Kevin est alors entré en disant: ‘Qu’est ce c’est que ça? C’est beau! J’aime beaucoup, et on peut en faire quelque chose!’. Et c’est comme cela qu’on l’a enregistré.

Il y a pourtant une addition de titres qui fait que l’on se pose des questions: Demon Head, Mercy You Mercy Me, et ce Requiem. Cela concernerait-il une certaine relation avec la religion?

Non, pas vraiment! Pour être franc avec toi, on n’a pas de message religieux à faire passer. Ce sont justes des chansons. Même si chaque chanson a son histoire, son thème.

Qu’est ce que vous avez fait depuis ‘Last Look at Eden’. Cela fait quand même trois ans sans nouvel album. Sans compter les 18 années entre ‘The Final Countdown’ et ‘Start from the Dark’.

Moi, je menais ma carrière solo, et puis nous avons fait des tournées vraiment dingues. On avait quand même eu besoin de faire des pauses. Et puis John, notre bassiste, a été papa. Ensuite, il nous a fallu le temps d’écrire de nouvelles chansons. Tu sais, on a tous eu vraiment besoin de se retrouver en famille après avoir tourné pendant presque deux années complètes. Tu as besoin de te ressourcer. Et puis c’est nécessaire aussi pour les enfants qu’ils retrouvent leurs parents.

Combien de temps pouvez-vous rester sans vous revoir tous ensemble?

Jamais bien longtemps (rire)…! On se revoit toujours très vite après quelques semaines de séparation. Le plus pénible, en fait, c’est pour Joey qui doit faire des navettes entre Londres et Stockholm. Je ne sais pas exactement combien de temps prend le voyage, mais il a dû y passer du temps, dans les avions et les aéroports pour venir nous voir.

Et avez-vous toujours des contacts avec les anciens membres de la formation?

Non. Si tu penses au batteur d’origine, Tony Reno, je ne lui ai plus parlé depuis 10 ou 12 ans. Nos chemins ont vraiment divergé. Et puis tu vieillis, tu as une famille, tu ne sors plus tant que ça. En fait, vois-tu, avec les années qui passent j’apprécie de plus en plus de rester à la maison.

Quand démarre votre prochaine tournée?

Nous allons commencer par des festivals qui se déroulent en été, tout d’abord, puis nous irons en Pologne, entre autres, et nous aurons aussi trois dates en France en novembre 2013, au cours de la tournée qui débutera l’automne prochain. Nous irons en Asie, au Japon, à Taïwan, en Amérique du Sud, au Brésil, eu Chili, au Pérou…, et pour finir, nous ferons la Scandinavie. Nous irons partout, sauf aux Etats Unis.

Et quels seront tes projets personnels à l’issue de cette nouvelle tournée presque mondiale?

En ce qui me concerne, je prévois un nouvel album solo pour l’année prochaine. Mais la nouvelle tournée nous occupera quand même jusqu’à la fin 2013. On verra donc ça après… (sourire).

Songes-tu un jour faire quelque chose avec ton fils?

Oui, mais quand il sera un peu plus âgé. Je préfère attendre un petit peu. Il m’a déjà accompagné dans des tournées, mais c’était juste histoire d’être avec son père et pas pour jouer. Nous verrons ça un peu plus tard. Mais c’est vrai que cela pourrait être génial…!

Cela prend du temps, l’éducation d’un enfant…

Tout à fait! Et pour un enfant, la famille c’est quelque chose de très important. Il ne faut pas négliger l’importance d’une famille heureuse pour un enfant.

Que peux-tu nous dire de la scène suédoise d’aujourd’hui?

Franchement, il y a de tout, même s’il n’y a pas beaucoup de bluesmen! C’est plutôt du New Metal ou du Death Metal, ou bien encore de la pop musique typiquement suédoise, mais il y a aussi de bons groupes de rock. Ceci dit, la Suède est un pays où c’est la pop qui l’emporte! Avec des formations qui chantent en suédois.
Je me souviens des groupes rock suédois de la fin des 70’s dont les paroles des chansons ressemblaient à des discours révolutionnaires et d’extrême gauche! Oui, tout à fait, mais cela n’existe plus depuis longtemps (rire). Et c’est sans doute dommage, parce que j’aimais bien toutes ces formations quand j’étais gamin.
Si tu te souviens, Bob Marley a d’ailleurs fait l’un, voire le premier de ses concerts européens à Gröna Lund , le parc dans Stockholm.
Il y a même un disque qui a été enregistré à cette occasion… ! Mais de nos jours, un même concert dans pareilles conditions ne pourrait plus se faire, pour des raisons de sécurité, car 30 à 40.000 personnes à cet endroit, ce serait de la pure folie! Quand nous avons débuté dans les années 80, nous étions l’un des premiers groupes à jouer ainsi. Et puis cela a pris un essor phénoménal. C’est devenu un phénomène de mode et je ne sais pas pourquoi, c’est vrai qu’en Suède on est perméable à tout ce qui peut se faire.

Est-ce que cela voudrait dire qu’il y a un public meilleur que d’autres?

Pas vraiment, parce que la musique est un langage universel. Mais les réactions d’un pays à l’autre sont différentes. Si tu compares les publics d’Europe avec ceux d’Amérique su Sud, cela n’a rien à voir. Je n’ai jamais entendu un public hurler ici comme je l’ai entendu là-bas…! Au Japon c’est différent, ils applaudissent entre les morceaux mais ils écoutent silencieusement lorsque l’on joue! Et au début, quand tu ne le sais pas, cela fait presque bizarre. Par contre, ici, en Europe, il n’y a pas vraiment de différence d’un pays à l’autre. Les gens ont presque tous la même manière de réagir pendant un concert. Sans doute la fibre européenne. Celle de l’Europe (rire).

Il ne me restait plus qu’à remercier ‘pa svenska’ le guitariste suédois pour sa gentillesse et sa disponibilité et lui donner rendez vous pour son futur concert parisien.
Source: PARIS ON THE MOVE

BACK TO TOP

June 19, 2012
LE ZICAZINE INTERVIEW WITH JOHN NORUM
Ce n’est pas tous les jours qu’on a la chance de rencontrer une vraie légende. Alors si au départ je vous dis John Norum, vous allez chercher un peu. Mais si je vous dis qu’il est le guitariste du groupe Europe, alors là, tout de suite, vous savez de qui on parle. Europe, groupe mythique qui a bercé une grande partie de mon adolescence, est de retour avec un nouvel et très bon album, « Bag of Bones », sorti en avril, et avec quelques dates de concerts en France prévues en novembre 2012. L’occasion pour Zicazic de rencontrer le serial riffeur de « The Final Countdown »!

Bonjour John, voilà Europe de retour avec un nouvel album, trois ans après « Last Look At Eden ». Trois ans c’est votre rythme de création?

D’habitude c’est de l’ordre de deux ans, deux ans et demi entre chaque album. On a fait une petite pause pour s’occuper de nos familles, c’est pour ça que ça a pris un peu plus de temps.

« Bag of Bones », voilà un drôle de titre pour un album, pourquoi avoir choisi ce titre?

Aucune idée (rires), Joey a propose ce titre, c’est toujours lui qui propose. Il est rentré à la maison après une tournée, a commencé à écrire, et il se sentait tellement fatigué qu’il s’est comparé à un bag of bones (sac d’os). Il n’y a rien d’autre de spécial dans ce titre.

Dès la première chanson, vous donnez le ton de votre album, rock, guitares bien lourdes, vous restez dans la continuité de « Last Look At Eden »?

Oui, on a pris cette direction avec le précédent album et on aime ce son. Notre producteur Kevin Shirley étant guitariste, il apprécie aussi les grosses guitares en avant dans le mix. C’est très positif pour moi de jouer avec un producteur qui aime ce son. 

L’album est plutôt orienté blues rock, presque même plus blues sur certains morceaux comme « Not Supposed To Sing The Blues », vous n’avez pas eu peur de désorienter un peu vos fans?

C’est le quatrième album depuis nos retrouvailles en 2004 et les fans s’y sont habitués. Ils ne sont plus surpris et de toute évidence nous faisons ce que nous aimons.

Musicalement, on plonge dans les sonorités 70’s, mais avec un côté moderne qui accroche bien, pourquoi ce choix de revenir vers les sons 70’s?

Nous ne l’avons pas vraiment choisi, c’est une évolution naturelle. Nous avons plus ou moins grandi avec des sonorités des années 70 comme UFO, Deep Purple, donc d’une certaine manière nous revenons à nos racines. De plus, Kevin Shirley aime et a travaillé avec de nombreux groupes mythiques des seventies comme Led Zeppelin, etc., il a forcément une part de responsabilité la dedans ! La production est davantage organique … Et c’est génial car pour moi, la meilleure musique a été faite dans les années 70.

Malgré le temps, Joey conserve toujours cette voix particulière, voir même comme le bon vin, elle s’améliore avec le temps. C’est beaucoup de travail pour arriver à chanter comme ça?

Oui, à mon avis il a le travail le plus difficile dans le groupe, il doit s’entraîner chaque jour, être en très bonne condition physique, il ne va pas aux fêtes après les concerts tandis que nous y allons … le pauvre! Il loupe le fun! Mais ça porte ses fruits, il est toujours resté un incroyable chanteur. 

On en vient à l’album, comment se passe la composition? En fait qui fait quoi?

Tout le monde est très impliqué, Joey écrit la plupart des chansons. J’écris des chansons qui sonnent plus blues rock (pas blues « hard rock »), du style Frank Marino, Mahogany, Rush, mais ça ne colle pas toujours. En général on travaille tous ensemble, j’amène un riff et on s’y met tous.

Les morceaux semblent avoir été pensés pour la scène non?

Oui, ils ont été pensés pour le live. Par contre, on sait que d’autres chansons sont bonnes, mais qu’elles ne marcheront jamais sur scène. Mais je pense que toutes les chansons sur l’album devraient pouvoir être jouées live.

Tu envoies du très lourd sur certains morceaux. Une accroche un peu plus agressive que sur les albums précédents non?

Oui, j’ai eu un regain d’énergie sur cet album (rires). Je voulais prendre de la vitesse, de l’énergie par rapport à l’album précédent. J’ai eu une période où je n’avais pas envie d’être agressif dans mon jeu, mais là c’est revenu.

Pourquoi cette touche classique avec « Requiem » qui ouvre pour le superbe « My Woman My Friend »? D’ailleurs ce morceau va sûrement connaître un grand succès, il a une histoire particulière? Pourquoi ce titre?

Non pas vraiment. En studio, nous nous sommes assis avec Mic Michaeli le clavier, il jouait ce truc sur le piano et Kevin Shirley nous a demandé ce que c’était, il a décidé de l’enregistrer et de l’inclure sur l’album agrémenté de musiciens symphoniques des Etats-Unis.

Je reviens sur votre côté blues rock. On vous sent plus à l’aise avec ce style, peut être même plus qu’avec cette étiquette de groupe hard FM que vous aviez avec « The Final Countdown ».

Oui on adore vraiment le blues. Mon dernier album solo s’appelle d’ailleurs « Play Yard Blues », tout a commencé lorsque j’ai participé à un album hommage à Frank Marino, je me suis tellement éclaté à faire ça que j’ai eu envie de travailler ce style.

Que ce soit dans vos textes, vos compositions, on vous sent plus libres, plus proches de vos influences musicales (Led Zep, Thin Lizzy ou Deep Purple par exemple), c’est Kevin Shirley qui vous a entraîné dans cette voie? Que vous a t il apporté?

Enormément, étant un grand fan des 70’s, il apporte une touche hors du temps, il a fait ressortir le meilleur de groupe. En studio il a passé son temps à écouter ce qu’on faisait avec un casque sur les oreilles, très old school, il avait de supers idées sur les arrangements.

« Drink And A Smile » est un morceau totalement à part dans votre album. Pourquoi ce morceau, excellent d’ailleurs?

On voulait un peu calmer le jeu après tout le hard rock balancé auparavant. On avait envie d’être plus cool. Je trouve que c’est une super chanson et que ça rend l’album plus « large ».

Sur cet album il y a quelques instruments aux sonorités un peu déroutantes quand on connait votre style, je pense au sitar ou à la mandoline, c’est pour surprendre un peu plus?

Le sitar provient en fait du synthé, mais on pourrait croire que c’est un vrai. C’est une idée de Kevin, pour donner évidemment un petit coté indien. Je joue de la slide dessus. Après l’écoute de cette chanson, j’ai toujours envie d’aller manger un curry au restaurant indien (rires). Je suis fan du resto indien!!

L’album dure 45 minutes, ce n’est pas un peu court?

Non, je ne pense pas. C’est vraiment la moyenne de nos jours. Au Japon il est plus long, nous y avons ajouté une chanson. Elle n’est pas incluse sur la version européenne car elle ressemblait trop à une autre chanson sur le même album. Mais cela dit, je pense que 45 minutes est la durée moyenne d’un album!

Vous allez partir pour une grande tournée mondiale, ce n’est pas trop dur de savoir qu’on va être loin de chez soi aussi longtemps?

En entendant “World Tour”, la plupart des gens s’imaginent que l’on va être sur les routes pendant un an ou plus, mais ce n’est pas vraiment ça. Nous avons des femmes et des enfants. En général, le rythme est de deux semaines sur la route, une semaine à la maison, et ainsi de suite. Donc nous ne sommes pas partis pour très longtemps, le plus longtemps sans rentrer chez nous sera deux semaines.

Vous arrivez quand même à composer de nouveaux morceaux, ou du moins à penser à de nouveaux morceaux ?

On n’a pas vraiment le temps, l’environnement n’est pas génial pour composer, il y a trop d’autres choses à gérer, nous sommes très occupés. 

Sur scène, vous avez obligatoirement des incontournables que le public vous réclame, mis à part « The Final Countdown », quels sont ils?

Et bien à priori, les gens apprécient « Last Look At Heaven » qui est aussi l’un de mes albums préférés. Ils adorent aussi les hits des 80’s, « Carrie », « Rock the Night »…

Qu’est qu’on peut vous souhaiter, à vous et au groupe?

Le succès mondial avec cet album, ça serait génial. Mais il a déjà du succès et nous espérons tourner encore longtemps ! Nous serons bientôt en France et nous avons hâte de revoir nos fans.

Merci beaucoup, c’est un très grand plaisir pour nous de vous avoir rencontré.

Merci à vous.
Source: LE ZICAZINE

BACK TO TOP

June 5, 2012
LORDS OF METAL INTERVIEW WITH JOHN NORUM
First of all I want to congratulate you with ‘Bag Of Bones’! It blew me away, because it is much heavier than I expected…

Thank you! Yes, it is a real old school thing, going back to the roots and quite heavy, like you say. Indeed, we are going back to the guitar oriented rock that we started with in the eighties. We have gone full circle. Not so much synthesized stuff anymore, you know. More guitars and less keyboards.

Sometimes it reminded me of Led Zeppelin. Surely the semi acoustic track ‘Drink And A Smile’ and I got a kind of ‘Kashmir’ feel during your single ‘Not Supposed To Sing The Blues’…

Yeah you can hear some of our influences from the past in there; that it true. We grew up with them in the seventies: Led Zeppelin, UFO, Thin Lizzy, Deep Purple… We wanted to have a sound a little bit like them, production-wise also, we took a little more dry sound than we had in the eighties. At that time we put echo and effects on everything. The stuff of the seventies, those are the guys we really admired and we kind of wanted to go back to that style.

You always take another producer for every record; this time you worked with Kevin Shirley. Was he very important in that process of going back to that sound?

Yeah, I think so. He is great. He has a special way of doing things. I mean, we never really had recorded live in the studio, all together at the same time like we do when we play a show. He wanted to capture that vibe, when we actually play live. So we were all standing in the same room, with headphones on and that gives a different kind of chemistry and energy to the songs. It is a little bit rougher than the previous one ‘Last Look At Eden’ (2009). The previous one had more fixed stuff in it, you can do with computers. You can fix pretty much everything with computers. We did it like we did before: we put down the drums first, then the bass, then the guitars. BUT usually when the drums and bass are done they leave, when the guitars are done, I leave and Joe comes in for his vocals. We did not do it like that now. This time, everybody was there from the beginning till the end. That is interesting, because everybody comes up with ideas and input. That was fun!

I think it increases the band feeling, isn’t it?

Indeed, it doesn’t get so stiff, because I always loved the live stuff we have done, like the unplugged things and so. Those are the records that I enjoy listening to the most. The DVDs are much better than the studio versions. This time we tried to capture that feeling. That’s why we chose Kevin Shirley to do it, because we knew that’s the way he works. He does not want to work in another way: you have to be in there with headphones on, even though it is very uncomfortable. Those things fall down all the time (laughs). It is not so great to stand there a couple of weeks with headphones on, but it is worth it. The result is there!

I think it was also Kevin’s idea to have Joe Bonamassa on slide guitar in the title track?

Yeah, that was Kevin’s idea. He mentioned that it would be nice to have an acoustic slide guitar in the beginning of that song ‘Bag Of Bones’. I just said: “Don’t look at me!” (laughs)

No? Why not?

I do not play acoustic slide guitar, I have never done it and probably never will, because it is not something I am interested in doing. Then Kevin said: “Joe is playing a lot of acoustic slide guitar. What do you think of bringing him in?” That sounded great, let’s do it. That is how that came about.

Europe has always been great in ballads as well. The ones on ‘Bag Of Bones’ however, sound sensitive yet fresh…

Yeah. We are kind of famous for ballads. We always have one or two ballads on each album. It is always fine to break up the album with something slow and different. Slow and easy stuff, not just burning all the time from the beginning till the end. That gets kind of boring.

That is true, nothing more boring than a death metal record with only fast songs…

Exactly. Double bass drums all over, I can only listen to it for two minutes and then I have to turn it off (smiles).

In this respect, we have probably gone both through a whole history of music, things getting harsher and more extreme as the years passed by. Were there things or bands in other, new subgenres you got interested in?

Not really, I am more into the blues rock stuff. Hardrock that has some blues influences. I am not really into metal that much, you know. I like some metal, but I like intelligent metal (laughs). I don’t like silly metal. I don’t like… (thinks) – I should not put anybody down – but I am not into Iron Maiden or Saxon or people like that. To me it is just the same thing over and over again. Nothing new is happening. It is always the same three chords. The metal stuff I like is more like Black Label Society, Zakk Wylde,… this is super heavy but at the same time very clever. Furthermore there is not so much metal I listen to. Concerning newer bands… Audioslave: when their debut came out I listened to it all the time. Chris Cornell, Rage Against The Machine… that stuff… Black Country Communion is really great. That’s classic hardrock stuff.

When Europe boomed with ‘The Final Countdown’ it was still rather unusual that a Swedish band was popular at the continent in Europe. Nowadays Scandinavia is a fertile soil for bands. What do you think of the current Swedish scene?

I don’t really follow any kind of music scene, surely not based on the country they are hailing from. I just see some bands popping up here and there. I have never been interested in Swedish bands, although there are a couple of good ones. I have always turned to England and the US for my music, listening what’s going on over there. I did that even when I was nine or ten years old. I never listened to any Swedish stuff. I guess, maybe it had something to do with the fact that I am not really Swedish. I was born in Norway. I am interested in Norwegian bands, like TNT. I liked them a lot.

Why did you move to the States at a certain moment in time?

That was because I got an offer to join Don Dokken’s band. He called me in 1989 and asked me if I wanted to come over to the States and record an album with him, because he really liked my guitar playing. We recorded the album ‘Up From The Ashes’. That was really the only reason I went over there, I was a Dokken fan before that and it was fun to change environment when you have been in Sweden all your life. It was nice to get away from the cold, dark winters in Sweden and get over to California for a while. Be down at the beach and just relax, you know (chuckles). I was supposed to be there about two or three months, but I ended up staying there for ten years. I liked it so much, I just did not want to go back to Sweden again. So I kept working with Dokken for a few years and produced a bunch of solo albums over there.

Oh yes, I remember, I still have your first two solo albums…

The second one is one of my favourites. The first one has some good ideas on it, but the production is just so bad that it is impossible to listen to it today. There is so much reverb and echo and all that crap that was going on in the eighties. But the second one ‘Face The Truth’, I did with Glen Hughes, was much better. But my favourite one is the last one I did, like two years ago. The production is much better than the previous ones. Much better playing in the style of the blues/hardrock style that I mentioned earlier. ?Play Yard Blues’ it is called. If you don’t have it, you should get it, because it is really good.

Yes indeed. In this respect talking about the title of the single ‘Not Supposed To Sing The Blues’… Is that a kind of thing you hear in the US sometimes: you are from Sweden, so you do not know about the real blues vibe?

Yes it is about that actually. We are not supposed to sing the blues, you know, because we are white kids from a suburb of Stockholm and that goes for a lot of the British blues musicians as well that came out in the sixties. It is a story about that. We are not supposed to sing the blues, but we do it anyway. I think we do a pretty good job for it sometimes. As long as you can do it with feeling and be true to it, then you are able to do it. You do not have to feel like you are faking it or anything like that.

I hope you do not mind that we go back to the times of your sudden success with ‘The Final Countdown’ with a few questions. How did it feel to be a rocket in the charts suddenly?

Well… it was fun. I was very happy when ‘The Final Countdown’ was number one in twenty five countries or whatever it was. The problem I had was that there were a lot of problems with the management. They were just kind of ripping us off with a lot of money. They were not paying us properly and also the whole image thing was just dreadful. I hated putting on those spandex pants every night (laughs). We started out, on the first two albums, to be a real rock band and suddenly we were those teenyboppers, like Bay City Rollers and David Cassidy in the seventies. Don’t get me wrong, I think David Cassidy is really good, but we suddenly became this bubblegum band and I did not want to be part of that. So I said: I am off.

John Norum left Europe at November 1st 1986, same year of the release of ‘The Final Countdown’. Did it finally turned out okay with the managers? Did you manage to get any money from them?

No, we don’t. Not really.

That’s a shame. So, it was not like coming home from a tour and you could buy your first Mercedes Benz?
No, actually I bought my first Mercedes Benz when I did my first solo album.

Eh, it was actually a Mercedes Benz? I just mentioned that by coincidence…
Yes it was. Strange that you mentioned that! (laughs) What a coincidence! As soon as I went solo, I could make good money, because I did not have a manager anymore to rip me off and I got a big advance from the record company to make my first solo album. And I did not have to split it five ways anymore hehe. I just got it in my own pocket, which was good. We got ripped off totally on that album and the rest was just gone with taxes and all kinds of stuff. But I left right before all that craziness started to happen. The other guys had a lot of problems a couple of years later. So I left at the right time (smiles). It was the best thing I have ever done, because otherwise I could not have done what I have done until today, like going to the US, live in California, etc. If I’d stay with the band I would not have taken such drastic decisions. I look at it as follows: without it my son would not have been born. When I came to America, I met my wife. She was actually at the Don Dokken barbeque party. We fell in love and got married. Looking back at everything my son would not have existed when I had not left Europe, the band and the continent.

When you came back with Europe, reunion in 2003 and comeback album ‘Start From The Dark’ in 2004 with a rawer sound, you were finally accepted in the UK. Can you tell a bit more about that?

Yeah, the proper breakthrough happened when we released ‘Last Look At Eden’ a couple of years ago. (2009) That one was really a huge success in the UK. We went over there and started touring like crazy. I think we have been there for four or five tours now. We are doing great over there, which is amazing, since England is one of the main rock ‘n’ roll countries in the world, as everybody knows. All the bands that I grew up listening to came from England or the US. It is fun when it finally happened in the UK, when you have some success. They really liked ‘Last Look At Eden’ and it looks like this one is going to do well too. It is not out yet, but talking to journalists, it seems that they like it really well.

That’s good news, since I see that there is already a next UK tour in the planning for November…

Yes, we are going back. We just keep on touring and doing what we do best. As long as it is fun, we are going to keep on doing it.

And I think this new material will kick ass in a live situation…

I think so too. Now we really have some great songs to choose from, from the last albums we have done since the reunion. The more albums we make, the easier it is to put together an amazing set list. Some people think it is harder to make a set list with so many albums, but I don’t. I think it is the other way around. You have more material to choose from, that’s a pro. It is always fun when we have a new album out and finally can play some new material.

I would like to mention the artwork as well, because for instance the typewriter only has the letters from the title. Pretty funny!

Yes, I like those kinds of artworks where you do not see everything right away. You have to look around and go deeper into the stuff to discover different things. It is quite interesting. It gives something to think of instead of a picture from the guys.

Important to mention for our readers: you will play in June at Graspop in Dessel. It is the first time you will play on that Belgian festival. Welcome!

That’s amazing! That is really cool! I am looking forward to it. I have never been there, but I have seen live footage from that festival and that seems to be a legendary festival, taking place since the beginning of time (laughs). I have seen some footage on YouTube from Michael Schenker Group and Gary Moore and a bunch of people that I admire. We always love to come over to Belgium. You guys have great beers, we always enjoy that.
Source: LORDS OF METAL

BACK TO TOP

METAL’O PHIL: INTERVIEW WITH JOHN NORUM
Leave Europe alone with “The Final Countdown” already! Although the band have no intention of deleting their biggest hit song from their setlist and still have fun playing it – contrary to what the media recently reported –, Europe have moved on. Besides, John Norum confesses to not much liking the studio version of the above-mentioned song, whose production is typical of the 80s, an era the guitarist doesn’t enjoy at all. A dislike he emphasizes several times during the interview.
In this respect, he would have preferred a sound closer to that of the album Europe have produced since their reformation in 2004 – the most recent of which, Bag Of Bones, released only a few weeks ago, features heavy, bluesy riffs. A real evolution.
John Norum is a good customer when it comes to interview: his answers are straightforward – starting with the very first on – while always being polite. They’re also extremely clear and abound in precisions, most notably regarding the band’s writing process. At the end of the interview, in the middle of an update on his next solo album, he can’t help telling us, with obvious happiness, about the birth of his son, five weeks earlier.

“The 80s’ were probably the worst time for rock music. There were so many cheesy stuff coming out at that time, it was really bad.”

Although there are still some modern riffs, there’s overall a very 70?s like approach in Bag Of Bones. Joey described it as a “hardcore classic rock record with the blues knocking on the door” and said it almost felt like a prequel to your first album with a 2012 punch. Do you somehow feel closer to the music of the 70?s rather than the 80?s?

All these amazing, classic rock albums were made during the 70s’. The 80s’ were probably the worst time for rock music. There were so many cheesy stuff coming out at that time, it was really bad. I’m not a big fan of the 80s’ but I love the 70s’ and even the 60s’, it’s my favorite period. That’s when I grew up, you know. That’s when you’re learning and get inspired and influenced by what you are listening to. That probably has a lot to do with that as well, because music is exciting when you’re younger, plus you’re learning as you’re listening.

On keyboards, Michaeli exclusively uses Hammond organ sound. Is he trying to detach the sound of Europe from the typical, kitsch keyboard sound from the eighties?

I don’t know, I think we wanted to have a more organic sound. You know, synthesizers can be cool too but I think we were going for a more organic sound with a Deep Purple influence. So that’s why.

Was that blues feeling influenced by your solo album?

Maybe a little bit. I don’t know, but I know that the other guys like playing old blues too. I know that they like that album lot, so maybe that inspired them a little bit. But there are other bands that we listen too as well that kind of inspire us. They don’t influence us, but they inspire us to use a certain kind of writing or whatever. Maybe my record has something to do with that, yes [laughs].

Europe is a band that is associated with the 80s’ more than with the 70s’. Do you think the band started making music in the wrong decade?

No, not really, I don’t think so. I think we were quite lucky to start doing records when we did in the early 80s’; if we would have released Final Countdown today, maybe nothing would have happened whatsoever. But when we released it, it was perfectly in time and it became a huge hit. We are very thankful for that, because that album has given us a lot and has opened a lot of doors for us, giving us the opportunity to do a lot of good shows. We got booked for a lot of festivals because of that album, some of the promoters didn’t know anything else but that album. But then when you see the band live now, it’s totally a different story. It’s completely different from what it was during the 80s’, thank God. We’re finally a good rock band now. We’re getting better and better all the time. We still have a long way to go but we are getting better. We’re working on it.

The song “Drink And Smile” really makes me think of “Battle Of Evermore” from Led Zeppelin, and “How To Sing The Blues” reminds me of “Kashmir” from the same band. Was it intentional? Were those songs influential?

No, not really. It’s never intentional to do anything like that. We’re not trying to copy anybody, we don’t like to copy anybody. I don’t think we have to either. I think we are quite original in the sense that the melodies are, and so is Joey’s voice. His voice is very unique, so that makes it original. It’s not really about Led Zeppelin, it’s more about those 70s’ bands I guess. We’re just influenced by 70s’ bands, so I think that has a lot to do with this. And also the production has this big, warm sound like it was in the 70s’ when the albums were really sounding great… I think it has a lot to do with the production as well. But I do think that in “Drink And Smile” you can of course hear Led Zeppelin, but I don’t think that was the intention. It just happened by chance, you know [laughs].

“Sometimes you have different ideas about certain things, but we have a deal in the band: the majority wins. So if 3 guys want something and the 2 other guys don’t want it, we’ll just have to follow and go with the majority [laughs].”

By the way, you hired Kevin Shirley to produce the album this time whereas the band produced the last three albums by itself. What pushed the band to give all the production duties to Kevin this time? Do you think he was able to bring something to the album that the band couldn’t?

Yeah, definitely. He does it a certain way. We never worked like this before, this is the first time, and he really thought we should try something new. What we did is actually try something that is very very old but that we’d never done before: we put all of us together in a room with headphones, pretty much like it was in the 60s’ or the 70s’. We had headphones on and we all played live together in the studio and we did a bunch of takes, maybe 5 to 10 takes, and then we listened back to it and picked the best one, just to get a different kind of vibe to it. We did that instead of doing it – which is very common, you know, especially in the 80s’ and the 90s’ – putting down the drums first, then the bass, then the guitar and so on. He really made he whole thing come alive, and he had great ideas with the arrangement of the songs and so on. He’s very good.

Was not being in control of everything a relief or, on the contrary, was this experience somehow frustrating?

Well, sometimes it can be a little frustrating. You know, sometimes you have different ideas about certain things, but we have a deal in the band: the majority wins. So if 3 guys want something and the 2 other guys don’t want it, we’ll just have to follow and go with the majority [laughs]. That’s something you have to learn: you have to learn to compromise and go halfway with certain things. There’re certain things you might not agree with, but it’s OK. That’s why I do my solo album, so I can do whatever I wanna do and make all the decisions myself [laughs]. I have that ability, or that outlet. You know, I’m not too crazy about that particular part in that particular song, but everybody else likes it, so… You just gotta go with it. Then I go and do a solo album where I just do whatever I wanna do, basically. That’s just the way it is in a band. You have to compromise a little bit.

“We’ve done so many shows now […] so we can go in and play just like we do in the studio, we don’t have to fake it like newer bands who haven’t done that much work together”

Do you feel close to some veteran bands like Chickenfoot or Black Country Communion who have that more to-the-point musical approach and this very natural approach of the way of producing the albums, like playing live when recording etc.?

Yeah, definitely. That’s the way we wanted to go this time. That’s why we picked Kevin. We know how he works and we know that he’s done a great job with Black Country Communion. We’re big fans of Chickenfoot as well and Black Stone Cherry and Joe Bonamassa (he’s done like 10 albums with him), a bunch of stuff that he’s worked on. We’re also familiar with the work he has done in the past with bands like Iron Maiden, Mr. Big, Journey, Rush and so on. He’s our favorite producer, so we finally get to work with him which is great. And we wanted to keep that live thing going because we’ve done so many shows now, we’ve done like thousands of them, so we can go in and play just like we do in the studio, we don’t have to fake it like newer bands who haven’t done that much work together. They might have to put one instrument down at the time and fix a lot of stuff with the computer afterwards, but we don’t have to do that anymore, so [laughs].

When we look at the booklet of the album you’re credited on only two songs despite the fact that it is a very guitar driven album. How does Europe work in terms of composition nowadays?

Well, it doesn’t really say much about who’s being creative on what, you know. The thing is that everybody really puts in a lot of input into the sound, especially on this album, which was really a team effort. One of the guys, like Mic for instance, might have one riff and then we go on, work together and build the song around it, but then he gets the credit! [laughs] That’s his name on it. But everybody comes in with ideas and arrangements and everything. But you’re right, I didn’t write so much for this album because I’m busy taking care of children [laughs], and also some of the stuff that I write might not fit Europe. My writing is very different from what it was before, it’s very bluesy right now. I’m very much into the blues rock thing, and the stuff I write might be way too bluesy for Europe. I might have a couple of rock songs that I can throw in, though. You know, at the moment it’s mainly blues rock for me and it doesn’t really fit Europe so it’ll go for my next solo album which is gonna come out next year.

“When the reunion came up, I just sent all my ideas to Joey […] they ended up being the ones we put on that album. I didn’t think he was gooing to like it at first […], it’s quite doomy and dark”

When Start From The Dark came out you took everyone by surprise with some really heavy and down tuned guitar riffs. We can still hear that kind of riffs on Bag Of Bones. How did you end up down tuning your guitars and making those surprisingly heavy riffs for Europe in the first place ? Was this somehow a conscious effort to modernize Europe’s sound?

No really. I think I’ve written most of the stuff on that album [Start From The Dark]: I had a bunch of riffs at home and a bunch of songs ideas, they were just laying around, and I didn’t really know what to do with it. I didn’t know if it was going to be on my next solo album or for the next band I was going to put together or whatever. When the reunion came up, I just sent all my ideas to Joey, something like 10, 11 songs I think. He just took the ones that he liked and they ended up being the ones we put on that album. I didn’t think he was gooing to like it at first because like you said, it’s quite doomy and dark, but I sent them to him anyway. But he really liked it, so he put some melodies and wrote some lyrics and it came out the way it did. We never had a big masterplan about how we were going to do things, like the next album is going to be a certain way… We are very open minded about things like that. It doesn’t matter. A good song is a good song. It can be a pop song, it can be reggae, it can be metal, doom metal, industrial metal, whatever [laughs]. If we like it, we’re gonna do it. We’re not really stuck in a specific style or anything. We can play any kind of stuff.

“Most people are very surprised when they see us live as heavy and as aggressive as we are. We’re not a soft, pop band like we were in the 80s’ [laughs].”

Although you’re a very active band who has put out four albums in eight years, when we talk about Europe to some people we always hear things like “oh they’re still alive, really?”, and a lot of them are still seeing you as that band from the 80?s that did “The Final Countdown”. What are your feelings about that?

Well, it’s time for those people to get out of their cave and live in the 21st century instead [laughs]. But some of these people are just like that these days. Everything’s going so fast. If you hear the music and you don’t really know about the band, you don’t know what we’ve done since we came back. If you’re just anybody on the street who doesn’t really buy albums or maybe just listens to music in the elevator, obviously you’re just going to think about the 80s’ type of thing. But usually those people are not really into music anyway. Everybody that’s into rock knows that we’ve been around for a pretty long time now. It’s been 7, 8 years since the reunion. For the other people I don’t know. I don’t really care about them.

It was funny when we saw you at the Hellfest three years ago, people were thinking that they were about to see an old band from the 80s’ with a very kitsch sound and so on, and actually they were very surprised because there was a lot of heavy riffs and down-tuned guitars… That was a cool reaction!

Yeah, definitely. Now everybody knows what we’re doing and everybody got used to it. They didn’t have the choice anyway, they had to get used to it. It’s not gonna be like the 80s’. We never gonna do another album like the ones we did in the 80s’. We have to move on and move forward. That’s always been a good thing about this band. Most people are very surprised when they see us live as heavy and as aggressive as we are. We’re not a soft, pop band like we were in the 80s’ [laughs]. It’s a whole different situation now. The 80s’ were 25, 30 years ago, of course people change during this time and you gotta move on and get better as a musician, the sound is going to get heavier… We don’t want to live on our past glory so to speak, we want to move on. It’s just a natural evolution.

“We enjoy playing that song live. It’s so much better live than it’s on the album from the 80s’. The production on The Final Countdown album is very soupy, it was actually mixed for American radio.”

Is this the reason why you are considering leaving out “The Final Countdown” of your setlist?

No, we’ve never considered that. We enjoy playing that song live. It’s so much better live than it’s on the album from the 80s’. The production on The Final Countdown album is very soupy, it was actually mixed for American radio. It doesn’t sound that great, but when we play those old songs now, they actually fit really well with the new material because we tune those 80s’ songs down a little bit, we make them heavier and a little more aggressive. So they fit quite well. Sometimes we have a little bit of a joke like “should we get rid of “Final Countdown” tomorrow?” but obviously we’re just in the bus drinking beers and being silly. But no, we’ll never leave that thing out. People would get crazy and throw tomatoes and eggs at us, get mad and beat us up on stage!

Yeah, but actually that would be understandable that you wouldn’t want to play that song anymore since you play it every night… It would be understandable that you find it boring!

No, it’s not boring. It’s fun actually. We had a long break, the band’s been away for 13 years, so nobody played that song for 13 years. That was a very long break. I didn’t got to play the song from 87 or 86 until 2000 in which we did a millenium show. So for me it doesn’t feel very old. It’s a very old song but you know, when you see the reaction from the fans jumping up and down and getting so happy and excited when we do play it, then it makes it all worthwhile. There are other songs from the 80s’ that are a lot more boring to play than the Final Countdown, you know [laughs].

About the studio version of “The Final Countdown”, were you saying that the sound of it was different of what you wanted to originally?

Yeah, definitely. I wanted it to sound like Bag Of Bones sounds today, and it could have. We could have done that, because when we recorded it, in Switzerland, when we just had some rough mixes, before it was actually mixed in America, ’cause that album was mixed in San Francisco, it sounded differently. I have those tapes at home, and when I listen to it I’m like “woah it’s very good, it sounds dry and punchy and really cool.” It’s more like a 70s’ type of sound. But then it wasn’t trendy or whatever, it wasn’t going to fit the American radios. So what they did is they mixed it in San Francisco, and it got a little bit cheesy with a lot of reverbs on the drums and echo on the vocals, you know, just this soupy 80s’ kinda production…

Which is funny because you said at the beginning of the interview that the 80s’ were the worst period for music and “The Final Countdown”, its sound is typical of the 80s’ actually…

Yeah it is, totally. I’m not too crazy about the original version. But I do enjoy playing it now, maybe not everyday, but most of the time I like it. What I’m saying is that whole 80s’ thing that I’m talking about, all the bands that were out at the time, you know, Poison, Cinderella, Warrant and Cherry Pie and all that stuff… Everything that was going on and that was popular at the time was pretty bad. But there were still a couple of good bands, like Van Halen or AC/DC that made good albums in the 80s’. But what was popular, those hair glam metal bands, those are the ones I’m talking about. They were pretty bad. It’s just a matter of taste I guess, some people like that stuff. But I never liked that, I was never into it, that’s one of the reasons I left the band by the way. I didn’t wanted to be in a bubble gum, teenybopper band. I didn’t wanted to be the next Bon Jovi, you know? [laughs]

Can you update us on your next solo album?

Yeah, I’m actually putting it together right now as we speak. Right now I’m just kinda planning it in my head. I’m actually starting thinking in what direction we should go… It’s gonna be a blues rock album, but it’s gonna be a little bit heavier than the last one I did I think. It’s melodic blues hard rock, basically. But I guess it’s a little bit more traditional than what we are doing now if you can call this blues hard rock anyway, I don’t know. It’s a bit of Frank Marino from Mahogany Rush, a little bit of Leslie West from Mountain type of stuff, that kind of style which I love, I think it’s great. I’m looking forward to actually getting it out there. It will probably be out early next year, something like that, because I’m busy right now touring with Europe this year. I just have to record when I have a little bit of time off when I’m home and not changing diapers, you know [laughs], and do a little bit of recording here and there. That’s why it will take a bit longer than expected to get it done. I just had a newborn son, he’s only 5 weeks old…

Congratulations!

Thank you! So that’s why I’m saying that, you know, everybody that has small children out there knows what I’m talking about. It’s a full-time job [laughs]. You have to carry them around all the time, changing diapers, feeding them constantly… So that’s why. I have another son as well, I have two boys now and I’m pretty busy being a daddy [laughs], which is great, I love it, but it doesn’t leave a lot of time write and record stuff, so I have to put that aside a little bit. Family always comes first. That’s the way I look at it.

Is that situation inspiring? I mean, is changing diapers something that inspires you musically?

[Laughs] it can actually, because everytime I do it, I always sing a song for him. Usually it’s a song that’s always been recorded by another band, but who knows I might be inspired and get some ideas for new songs while I’m doing that [laughs]. It can be inspiring actually. Changing diapers is not the funniest thing to do in the world, so you have to try and make it fun, and the way you can make it fun is just to sing a song to make it exciting. I may think about guitars or how I’m gonna put together the next setlist for the band or whatever. You have to try and make it exciting.
Source: RADIO METAL

BACK TO TOP

June 4, 2012
STEFAN HOIDN: INTERVIEW WITH JOHN NORUM AND JOEY TEMPEST
Anlässlich der aktuell durchgeführten Promotion Tour zum Release des neuen Albums Bag of Bones, die von Radio Bob präsentiert wurde,  wurde uns ein persönliches Interview mit der Band angeboten, was ich mir natürlich nicht nehmen ließ. So fand ich mich nachmittags im edlen Ambiente des Schlosshotels Kronberg ein, um John und Joey ein paar Fragen zu stellen. Nach einer kurzen, verkehrstechnisch bedingten, Verspätung trafen die beiden gut gelaunt in der Bar des Hotels ein. Die Gelassenheit und Freundlichkeit der beiden machte es mir sehr leicht und ließ die 15 Minuten wie im Flug vergehen.

FFM-Rock: Hallo und vielen Dank, dass Ihr Euch die Zeit für ein kurzes Interview nehmt.

Joey: Hey, danke für Deinen Besuch, wir treffen uns gerne mit Leuten, die uns helfen unsere Botschaft in der Welt zu verbreiten in der Europe Welt.

FFM-Rock: O.K Ihr seid nun fast 30 Jahre erfolgreich im Geschäft.

Joey: wir sind sozusagen damit aufgewachsen.

FFM-Rock: mich hat das neue Album sehr überrascht, da es den klassischen Sound hat, der in den 70ern und Anfang der 80er Jahre aktuell war. Könnt Ihr mir Gründe dafür nennen, weshalb ihr gerade jetzt ein Old School Album produziert habt?

Joey: Es passierte einfach. Wir waren lange auf Tour und wenn Du viel tourst, kommst Du an einen Punkt, an dem wahrscheinlich die Bands in den 70ern auch irgendwann angelangt waren, Du gehst ins Studio, Du gibst Dein Bestes und Du nimmst diese tiefen Eindrücke, das was Rock,n,roll bedeutet, all das, was Du während dieser langen Tourphase aufnimmst, mit. Das ist ein Gefühl, das Du Dir erwirbst. Es war das erste Mal, dass Europe ein Album dieser Art produziert haben, es hat uns eine neue Dimension eröffnet. Dieser warme 70er Sound er passierte wirklich einfach so.

FFM-Rock: also war das in keinster Weise geplant?

Joey: Nicht wirklich der erste Song, der für das neue Album geschrieben wurde, war „Doghouse“ und der gab die Richtung schon irgendwie vor, ein blues- und soulorientiertes Album zu machen, um den Leuten zu zeigen, dass wir etwas Außergewöhnliches zustande bringen können.

FFM-Rock: Ist das ein Grund dafür, dass das Album nicht „typisch skandinavisch“ klingt? Es gab mal eine Zeit, in der alle Bands irgendwie nach Stratovarius klingen wollten.

John ( mit gelangweiltem Unterton):  Stratovaaaarius.

Joey: Ja, ja wir wollten ganz klar unseren eigenen Weg gehen und versuchen, etwas Neues zu machen, um eigentlich nur Spaß zu haben.

FFM-Rock: Hatte das Einfluss auf die Auswahl Eures Produzenten Kevin Shirley?

John: Ich weiß nicht genau, ich mag einfach seinen Sound, er ist ein großartiger Soundmann. Er machte unter anderem den Sound für Black Country Communion und das machte mich auf ihn aufmerksam und veranlasste mich, das, was er bisher gemacht hatte, näher zu beachten. Joe Bonamassa hat, ich glaube, 10 Alben mit Shirley produziert und ich mag Bonamassas Sound sehr. Er ist sehr natürlich und warm. Er hat mit High Tech nicht wirklich viel am Hut.

FFM-Rock: er konzentriert sich also mehr auf die Grundlagen?

John: ganz genau old school style!

Joey: er hat vor allem dafür gesorgt, dass wir uns wohl fühlen, wir hatten eine großartige Zeit mit ihm im Studio.

FFM-Rock: War die Zusammenarbeit mit ihm auch der Auslöser dafür, dass Joe Bonamassa ein Solo auf BOB eingespielt hat?

Joey: Ganz klar. Kevin kennt ihn sehr gut. Er rief ihn an: Willst Du beim neuen Europe Album mitspielen? Er nur: Yeaaaahhhhhhh!

John: Er spielte auch schon mal als Gast bei einem Konzert von uns und ich habe umgekehrt auch schon als Gast auf einem seiner Konzerte gespielt, jeweils einen Song und außerdem sind wir auch noch Labelkollegen und kennen uns daher schon ein paar Jahre. Er ist ein großartiger Gitarrist.

Joey: Er spielt brillant Slide-Guitar.

John: Ich habe keine Ahnung wie er das macht er spielt Slide Guitar auf einer Akustikgitarre, das habe ich noch nie gemacht, zumindest nicht vor dem Album heute schon hin und wieder.

FFM-Rock: War das eine neue Herausforderung für Dich?

John: Oh ja, ich war nie an Slide Guitar interessiert. Ich bin da kein großer Fan von. Ich benutze lieber meine Finger. Da ist Joe perfekt drin, deswegen war er für den Song die erste Wahl. Er musste zusammen mit 120 anderen Gitarristen bei uns vorspielen und er hat den Job bekommen.(Allgemeines Gelächter)

FFM-Rock: Wie kam die Zusammenarbeit mit Anton Fig zustande, der die Percussion-Parts eingespielt hat?

Joey: Ja, wir haben das Album in einem Monat eingespielt und hatten noch ein wenig Zeit übrig. Wir erzählten Kevin, dass wir in dem einen oder anderen Song gerne Percussion hätten, darauf erzählte er uns, dass er diesen großartigen Typen kennen würde, das war Anton Fig und wir erinnerten uns, dass wir einmal in einer David Lettermann Show einen Typen hinter den Drums gesehen hatten, der eine Riesenshow hinlegte ein großartiger Schlagzeuger. Wir waren glücklich, dass er einen Teil zum Album beigetragen hat. Er spielte bei einer Menge Bonamassa Songs mit, mit einem enormen Feeling, so war das eine gute Sache.

FFM-Rock: Wie liefen die Aufnahmen ab? Ich habe so den Eindruck, dass das Album unheimlich Live-Atmosphäre besitzt, anders als so viele andere Studioalben.

John: Es ist live wir waren alle im gleichen Raum, mit Kopfhörern ausgestattet, so wie das wirklich in den 60ern und 70ern praktiziert wurde. Problem war nur, dass meiner einen technischen defekt hatte. Die Kopfhörer waren jeweils mit einem Regler ausgestattet, mit dem Du die Lautstärke einstellen konntest. Irgendwie war da Strom drauf, so dass ich jedes mal eine gewischt bekam.

Joey: das hat Dich aufgeweckt, Du hast danach viel besser gespielt.

FFM-Rock: War doch gut für´n Blutdruck, oder?

John: Jaja.

Joey: das hat ihn im Hirn gekniffen.

John: eigentlich sind die Dinger aus Kunststoff, da ist es auch kein Problem. Du solltest nur nicht das Metall an der Außenseite berühren, aber manchmal vergisst man das und bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Joey: so kam das Solo für Riches To Rags zustande.

John: es hat Feuer in mein Spiel gebracht, das kannst Du auf den Album hören. (Gelächter!!!!)

Joey: 3 oder 4 Solos sind direkt von den Liveeinspielungen übernommen worden. Wir haben generell 3 oder 4 Aufnahmen von jedem Song gemacht und jeden Take danach ausdiskutiert. Es gab nur ein paar wenige Overdubs und danach war der nächste Song dran.

John: natürlich kam es auch vor, dass vom einen Take die erste Hälfte besser war und vom 2. Take die andere. Die haben wir dann schon zusammengefügt, um das beste Ergebnis zu bekommen. Das geht ja heutzutage recht gut……wenn ich da an den armen Bob Rock denke, der noch mit der Schere beim schwarzen Album von Metallica die Drumtakes von Enter Sandman zusammenschneiden musste.

FFM-Rock: War es für Euch nicht ein großes Risiko, Euren Stil derart drastisch zu verändern?

Joey: BOB war der krasseste Wechsel. Wir haben praktisch neu angefangen. Wir haben es immer gemocht, die Leute zu überraschen. Wir wollten immer unser Ding machen und haben uns nichts draus gemacht, was Andere davon hielten. Start From The Dark z. B. manche mochten es, andere nicht, es war für uns sprichwörtlich die Plattform „to start from the dark“. Last Look At Eden brachte uns eine Menge junge Fans durch die starken Touraktivitäten. Mit BOB denken wir, dass wir eine Menge Klassik-Rock Fans gewinnen können. Nun können wir eine Menge Leute zusammenbringen,  es ist wie eine Reise, wo Du an unterschiedlichen Stationen unterschiedliche Leute mitnimmst.

FFM-Rock: kann man sagen, dass Ihr möglicherweise ein paar alte Fans verloren, aber dafür viele neue gewonnen habt?

Joey: Vielleicht. Vielleicht sind sie auch im ersten Moment etwas verunsichert, aber wenn sie etwas mehr von den neuen Songs gehört haben, finden sie es vielleicht gar nicht so schlecht wir müssen abwarten.

John: Das hat sich schon bei „Start From The Dark“ gezeigt, dass viele der alten Fans das Album nicht mochten, aber wir meinen, dass wir vorwärts kommen müssen und auch nach vorne schauen müssen.

Joey: Wir wollen mit Allem vorwärts kommen, Produktion, Texte, Songwriting alles. Wir möchten vor allem tiefgründiger werden, gerade in den Texten. In den Liveshows können wir den Leuten das geben, was sie hören wollen, auch die alten Sachen, das ist völlig in Ordnung.

John: dann spielen auch wir alle „Hits“.

FFM-Rock: Vor ein paar Jahren habt Ihr ein Live-Album auf den Markt gebracht „Live Look At Eden“.

Joey: Oh ja, das war 2010, es war, glaube ich, wahrscheinlich unser 1. richtiges Live-Album, nachdem wir sehr viel getourt hatten. Wir haben es geliebt, die Last Look At Eden Songs live zu spielen.

FFM-Rock: während „Rock The Night“ habt Ihr einen kurzen Part von „Heaven And Hell“ gespielt.

Joey: Oh ja, das haben wir für Ronnie gespielt.

FM-Rock: könnt Ihr mir etwas über Euren persönlichen Bezug zu Ronnie James Dio erzählen?

Joey: Ich habe Ronnie ein paarmal getroffen, John kannte ihn viel besser als ich. Ich kann mich an ihn als sehr freundlichen und bodenständigen Menschen erinnern, der auch sehr nett zu seinen Fans war. Ich kann mich noch sehr gut daran erinnern, dass er unter einem Regenschirm im strömenden Regen jede Menge Autogramme geschrieben hat.

John: ja, ja, er war großartig, ein sehr bescheidener Mensch, er hatte mich einmal gefragt, ob ich mit ihm Aufnahmen machen würde, gerade ein paar Monate bevor er starb. Er sagte, er hätte gerade einen Song geschrieben, der gut zu meinem Stil gepasst hätte. Wir waren gerade dabei, uns über ein mögliches Studio und einen Produzenten, der in Frage kommen könnte, zu beraten und wenige Monate später war er einfach nicht mehr da… ich lebte 10 Jahre in Los Angeles und traf ihn auch sehr oft. Er war auch ein großer Fan von uns wir trafen ihn zum ersten Mal in Japan während der Final Countdown Tour 1986. Ich erinnere mich noch es war sein Geburtstag.

Joey: er hatte diese tolle Band mit Jimmy Bain und Graig Goldy zu dieser Zeit.

John: er war einer der größten Sänger aller Zeiten.

FFM-Rock: das kann ich nur bestätigen. Ich selbst hatte mit Ronnie tolle Erlebnisse und durfte auch vor einigen Jahren ein Interview mit ihm machen. Er war ein Superstar ohne das Verhalten eines Superstars raushängen zu lassen. Ich vermisse ihn sehr.

Joey: bodenständig, wie schon gesagt, das ist eine gute Sache.

FFM-Rock: O.K, ich glaube unsere Interview-Zeit ist abgelaufen gibt es noch etwas, das Ihr Euren Fans mitteilen möchtet?

John: wir hoffen, bald nach Deutschland kommen zu können, zu touren und all die deutschen Fans zu treffen. Es sind bereits einige Shows gebucht, Joey, im November?

Joey: Ja im November und einige Festivals im Sommer.

FFM-Rock: unter anderem das Rock Of Ages.

Joey: Ja, genau, das ist wirklich gut. Im Augenblick sind wir dabei, eine neue Beziehung zu Deutschland aufzubauen, das ist ein gutes Gefühl. Es braucht natürlich Zeit, die Leute, mit denen wir hier zusammen arbeiten, machen einen großartigen Job, so dass ich ein gutes Gefühl habe, die Leute hier zu erreichen und auch eine Zukunft hier zu haben. Wir freuen uns sehr darauf.  Wir sind gerade dabei Dinge wie Rock am Ring oder Rockpalast zu beobachten.

John: das sind sehr wichtige Plattformen, gerade für die Kids… die zeigen das die ganze Zeit schon in Schweden.

Joey: oh ja, wir haben gesagt, wir müssen hier touren, Gary Moore hat das immer getan, Michael Schenker auch jetzt sind wir auch hier, diese Beziehung mit den großartigen Fans hier neu aufzubauen.

FFM-Rock: Ich glaube die Chancen könnten nicht besser sein für Euch, da die Resonanzen auf Euer neues Album durchweg großartig ausfallen. Alle, mit denen ich mich bisher unterhalten habe, lieben das neue Album.

John: wir hatten schon immer das Gefühl einen besonderen Bezug zu Deutschland zu haben. Ich meine, mein Lieblingsgitarrist kommt aus Deutschland, Michael Schenker, den ich als mein größtes Vorbild bezeichne,  die Scorpions, die uns schon seit unserer Jugend begleiten.

Joey: wir sahen sie vor sehr langer Zeit. Def Leppard waren Support auf dieser Tour. Ich sah sie in Stockholm, es war unglaublich großartige Band.

John: mit Rudi haben wir etwas Zeit verbracht und Party gemacht.

Joey: musste er nicht die Rechnung bezahlen? Sorry Rudi, wir zahlen´s irgendwann zurück, versprochen wir haben ihn damals einfach mit der Rechnung sitzen lassen.

John: Hoffentlich war´s nicht so teuer.

FFM-Rock: O.K. Leute, nochmals herzlichen Dank für alles. Alles Gute für Euch und wir sehen uns später noch beim Auftritt.
Dieser Auftritt, der im Rahmen der Promotion Tour im grünen Saal des Schlosshotels stattfand, und zu dem nur etwa 150 Fans Zutritt hatten, die bei der Verlosung von Radio Bob ein Ticket gewonnen hatten, darf als legendär gewertet werden. Das Ambiente war für diesen Anlass perfekt ausgewählt. Der Sound war sensationell und die Songs perfekt für den Akustik Set arrangiert worden. Bei diesem Auftritt konnten die beiden ihr großes Können zeigen, denn es ist ja allgemein bekannt, dass Auftritte dieser Art jeden noch so kleinen Fehler aufdecken. Dass dies nicht der Fall war beweist, welch enormes Potential in der Band steckt. Wir werden Euch über die noch anstehende Übertragung des Konzertes bei Radio Bob rechtzeitig informieren.
Source: FFM-ROCK MAGAZIN

BACK TO TOP

May 31, 2012
ROCK AXXESS Magazine – May 2012 issue
http://www.johnnorum.se/flagallery/albums/
Source: ROCK AXXESS

BACK TO TOP

May 29, 2012
JORGE CIUDAD: ENTREVISTA CON JOHN NORUM
Si en el tremendo y dramático Last Look At Eden asomaron algunos elementos de rock clásico, ahora en Bag Of Bones se destapan por completo. Europe se atrevió y llamó a Kevin Shirley, productor famoso haber convencido a Maiden de grabar sus discos “en vivo” en el mismo estudio, y dieron rienda suelta al material de sonido y estilo más classic rock de su carrera.
Esto es lo que tiene más que contento al -virtuoso pero ortodoxo- guitarrista John Norum, el integrante más tradicional y “hippie” del acto sueco multiplatino, como él mismo se define. Todo, porque luego de lidiar y contrariarse en los ochenta con el sonido comercial sintetizado en The Final Countdown, ahora exclama “por fin” con la salida de un álbum vintage con tintes de blues, producción de viejo cuño e influencia sin filtros de Led Zeppelin, Deep Purple, U.F.O. y otros cuántos héroes de los setenta. Exacto, si al final, la califica como “música entretenida para tocar”.
De eso nos habla John Norum en exclusiva sudamericana a PowerMetal.cl, en la que además anuncia que Europe regresará a Chile una vez que concluyan los festivales de verano en el viejo continente.

HARD ROCK ORIENTADO AL BLUES: EL CAMINO ACTUAL DE EUROPE
Algo muy particular que Joey (Tempest) dijo fue que “este nuevo trabajo sale directo del corazón y del alma”. Desde tu punto de vista, ¿qué tiene de especial Bag Of Bones que logra capturar el espíritu de la banda?

Bueno, mira, este es el primero en realidad que hemos hecho como… que lo grabamos de la forma más o menos que solía hacerse en los viejos tiempos, como en los sesenta y setenta cuando todos juntos se paraban en una misma pieza con audífonos puestos. ¿Sabes?, nunca lo habíamos hecho así antes. Habíamos hecho otras grabaciones similares pero fue bastante distinto, entonces lo que escuchas es la verdadera banda en vivo, la manera cómo sonamos ya que en el pasado lo que hacíamos era… bueno, colocar la batería primero, el batero está listo y luego se va, y más tarde el bajo, está listo y luego se va, y más tarde las guitarras y así. Lo de ahora es muy diferente, que todos estemos presentes en la grabación, completa, desde el principio hasta el final, ¡igual que tocar en vivo!, ¿me entiendes? Te da una mejor sensación, obtienes un mejor feeling, no resulta tan rígido como en los trabajos anteriores. En un comienzo, cuando nuestro productor Kevin Shirley nos dijo ‘todos ustedes muchachos se pararán en la misma pieza con audífonos y tocarán las canciones justo como lo hacen en vivo’, fue como ‘oh, ¿¡en serio!?, ¡oh no!’. El primer pensamiento fue… a ver, es muy incómodo para empezar. Debes andar con estos enormes audífonos en tu cabeza, desde la partida en la mañana hasta la noche, bien tarde en la noche, ¿no (risas)?, aunque hemos dado tantos shows en vivo, lo hemos hecho por tanto tiempo que al final salió bastante sencillo en realidad. Por ello pienso que fue bueno capturar al grupo como de verdad sonamos en vivo, en una placa de estudio.

Bag Of Bones se escucha más orgánico, más clásico, más vivido, más vintage en cierto sentido. ¿Cómo te sientes en Europe con este material tipo Led Zeppelin, Deep Purple, U.F.O., tras lo hecho en Start From The Dark (2004) y Secret Society (2006) que eran más modernos y heavy? ¿Cómo te sientes con este filo rockero más clásico en Europe?

O sea, esas son las cosas con las que crecí, esas son las cosas que me han influenciado, que nos han influenciado, por estas agrupaciones de los setenta y mira, queríamos hacer un álbum de rock clásico. Yo soy bien de vieja escuela, adoro lo de los sesenta y setenta. Esos tiempos para mí son los de la música realmente buena, ¿no?, la que se grabó alrededor de ese período y más tarde se volvió más comercial, la producción se tornó más tecnológica y todo eso, ya sabes, con los computadores haciendo grabaciones digitales y todo lo demás. Entonces para mí, cada vez que escucho música, todavía oigo lo de los sesenta y setenta. ¡Apenas escucho nada nuevo a decir verdad (risas)!, ¡porque no he oído nada nuevo que sea emocionante! A veces, de vez en cuando descubres algo nuevo que dices ‘vaya, ¡esto es bueno!’, ¿no?, pero aún… soy un viejo hippie, ¿qué más puedo agregar?

¿Y por qué recién ahora último podemos escuchar algo de filo más rockero-clásico por parte de Europe? ¿Por qué no estuvo eso quizás en Secret Society o incluso The Final Countdown? ¿Por qué fue necesario esperar tanto para ver este approach en la música del grupo?

Sí, o sea, mira, nos hemos puesto un poquito más viejos y parece que… bueno, nos hemos ido más bien por un Hard Rock orientado al Blues, sin tanto metal en el asunto ni esa música como pop que teníamos antes. Es una progresión natural, evolución o como quieras llamarla, lo que es… no contamos con un gran plan maestro cuando hacemos un disco, como que simplemente llegamos y hacemos lo que mejor hacemos, que es escribir un puñado de temas y de manera espontánea se han ido por un Hard Rock orientado al Blues. Y encuentro que Kevin Shirley, nuestro productor, tuvo mucho que ver en ello. O sea, él es un gran fanático de los setenta al igual que nosotros, de Led Zeppelin y todos esos conjuntos, y por eso creo que la entrega suena así. Tiene un sonido muy cálido, en el fondo como si se hubiese grabado en los setenta aunque agregándole un toque un poco más moderno. Se trata de una progresión natural nomás, supongo yo.

SONIDO CÁLIDO Y EQUIPOS ROÑOSOS
Hablas del aporte de Kevin, el productor en esta ocasión, y también tengo entendido que el esfuerzo lo grabaron en un estudio bastante antiguo, sólo provisto con equipos de los sesenta y setenta. ¿Qué tipo de influencia tuvo el ambiente y el entorno en el sonido de Bag Of Bones?

Sí, ¡y considero que harta! O sea, el material que grabamos allí… el material fue todo con equipos vintage, ¿cierto? Tenías ahí una vieja consola de mesa de sonido, tenías magnetófonos, etc., tenías micrófonos antiguos (risas), ¡todas esas cuestiones! Y en realidad que es… a ver, nos fuimos a grabar el álbum a Estocolmo y en realidad que es el mejor estudio que existe en Suecia opino yo, y la única razón por la que lo escogimos fue por esa, ¿no? Y el entorno… (risas) se veía como un estudio bien antiguo de… o sea, era como roído, ¡sin nada de tecnología avanzada (risas), ¿me entiendes? ¡Y las piezas!, donde están la batería, las guitarras y todo lo demás, ¡las piezas de un sonido tan cálido!, así que por eso salió de tal manera. Por ese motivo suena tan templado y “grande”.

Y como tuvieron la chance de “tocar en vivo” todas las composiciones de Bag Of Bones en estudio, es posible que estén mejor preparados para una gira porque pudieron ensayarlas al mismo tiempo que las grababan casi. Hasta ahora, ¿cuáles son tus pistas favoritas de la placa para tocar en vivo?

Bueno, en este instante sería la tercera del registro, Firebox, esa sería mi favorita por el momento, ¡sin embargo me gustan todas!, encuentro que todas son muy buenas aunque claro, en Firebox hay cierta energía y realmente me fascina su mezcla. Todos tocan muy bien en esa canción, creo que puedes escuchar harto entusiasmo en la ejecución de ese corte en particular, así que ese sería mi favorito.

“ESTE TIPO DE MÚSICA TRASCIENDE EL TIEMPO”
En Last Look At Eden (2009) por ejemplo ya habían empezado a colocar elementos de rock clásico en la música. No obstante, en Bag Of Bones los llevan a otro nivel, lo que no fue planeado según me comentas. Ahora que está listo y a la venta, ¿cuánto te alegra que el CD haya salido como salió? ¿Cuánto te sorprende que Europe esté tocando rock clásico?

Sí, ¡por fin!, ¡por fin estamos haciendo rock clásico (risas)!, cosas vintage que ADORO, ¿no? Como te dije, simplemente es una progresión natural y mira, este tipo de música trasciende el tiempo, ¿cierto? Este tipo de música es entretenida de tocar y justo como… mencionaste el Last Look At Eden. Claro, empezamos a meternos con este rock más riffero medio bluesero-hardrockero por llamarlo de algún modo, con esa clase de composiciones, pero en ese entonces teníamos otro estudio, un estudio de tecnología bien avanzada cuando hicimos Last Look At Eden y ese álbum lo registramos con la batería primero y después el bajo y después los leads y así. Aquello no tiene la misma calidez que sí tiene el de ahora y ya sabes, se trata de una progresión natural nomás. Es el estilo cómo mezcla Kevin Shirley y nos gustan sus producciones. Nos gusta lo que ha hecho con Joe Bonamassa, Black Country Communion. Ha trabajado con Journey y Iron Maiden, con Rush, y la lista sigue y sigue. Es nuestro productor favorito así que fue gran parte (del disco) para hacerlo sonar con un estilo de vieja escuela, ¡lo que me parece grandioso!

Además, Last Look At Eden fue un lanzamiento muy exitoso. Ahora, luego de tres años de haberlo sacado, ¿qué los dejó tan contentos que optaron por adentrarse aun más por esta dirección classic rock en Bag Of Bones?

¡No lo sé! O sea, es como… no tenemos un gran plan maestro ni nada parecido. No tuvimos ninguna reunión en la que hayamos dicho ‘bueno, queremos adentrarnos más por la dirección del rock clásico (risas)’, ¿no? Como que simplemente… pienso que lo más probable es que Last Look At Eden haya sonado así de haberlo hecho en este estudio, si quizás Kavin Shirley lo hubiera producido con su forma de mezclar el material y todo eso. Considero que Last Look At Eden tal vez hubiese sonado… a ver, es casi el mismo estilo supongo pero, como dije, con distintos productores, distintos estudios, y la gran diferencia encuentro yo es que todos lo hicimos en vivo con audífonos, justo como se hacía en los viejos tiempos. En Last Look At Eden estábamos todos en salas separadas concentrándonos primero en las tomas de la batería. Ian (Haugland) tocó e hizo la batería como en tres días y luego se fue. Después nos concentramos en grabar bien en bajo, ordenadito y cuidado, luego se fue. Después las guitarras y así. Por eso (Bag Of Bones) es un álbum con más groove, con todos quedándonos durante la producción completa. Cada uno llegó y aportó ideas desde el comienzo de las grabaciones hasta el final de las grabaciones. Entonces, ¡así salió la cuestión (risas)!

PRONTO EN CHILE: “¡NOS VOLVEREMOS A VER POR TERCERA OPORTUNIDAD DESDE LA REUNIÓN!”
Mencionaste John que es muy entretenido tocar la música de Bag Of Bones por su feeling de vieja escuela y ese sonido más vintage. Por lo mismo, me gustaría preguntarte cuánto te entretiene tocar en vivo los clásicos de Europe, los hits de Europe que todos conocen y exigen en los conciertos. Me refiero a The Final Countdown, Carrie. ¿Hasta qué punto es un desafío para ti pasarlo bien tocando esos temas más comerciales y poperos?

Sí, bueno, ¿sabes?, o sea (risas). A ver, no tengo atados con esos… hay días en que no… no es tan entretenido. O sea, el material nuevo es mucho más entretenido de tocar dado que son canciones nuevas y todo resulta más emocionante, aunque lo antiguo igual es bueno. Ahora lo tocamos de manera muy distinta a como solíamos hacerlo en los ochenta. Somos mucho mejores músicos hoy en día y mucho mejor banda también entonces hacemos que sean entretenidos, hacemos que tengan otro tipo de groove que el que tenían en los ochenta, cuando no éramos tan buenos como músicos ni como banda, juntos como banda tocando. Y bueno, es cosa de ver al público… se ponen eufóricos cuando tocamos todos los viejos hits de los ochenta y los ves saltando arriba abajo, con sonrisas en sus rostros, ¿y sabes?, ¡todo eso vale la pena! O sea (risas), algunos de esos tracks quizás no sean tan emocionantes de tocar con la guitarra pero qué importa, ¡duran tan poco!, es muy poco tiempo dentro de una tocata. A ver, todavía me encanta tocar The Final Countdown, la mayoría de las veces, mientras que Rock The Night lo considero bueno, sin embargo hay otros que no son tan entretenidos (risas). En fin, seleccionamos aquellos que nos gusta interpretar.

Tengo tiempo para una última pregunta y, por supuesto, es sobre las visitas de Europe a Chile el 2009 y 2010. ¿Qué recuerdos tienes de esos recitales y del público que viste en esas giras sudamericanas?

Sí, a ver, ¡fue grandioso!, o sea, ¡fue increíble (risas)! La primera tocata que dimos fue en Chile creo yo, sí, y no había escuchado a nadie en ninguna otra parte del mundo gritar tanto cuando salimos e hicimos la canción inicial (risas). Cuando nos dirigimos al escenario tuve que taparme los oídos, ¡por lo ruidosos que eran! Es entretenido ver que existe tanto entusiasmo y realmente te entregan un montón de energía para realizar un buen performance, por lo que fue emocionante, grandioso, lo pasamos excelente y tenemos muchas ganas de regresar allá de nuevo muy pronto. Planeamos ir ahora en poco tiempo más, después de los festivales de verano y esas cosas, ¡y nos volveremos a ver por tercera oportunidad desde la reunión! Es muy entretenido ir para allá.

(Check also the original audio interview here)
Source: POWERMETAL

BACK TO TOP

May 9, 2012
JEAN-LIONEL PAROT: INTERVIEW WITH JOHN NORUM AND JOEY TEMPEST
De passage au Hard Rock Café à Paris John Norum (guitare) et Joey Tempest (chant), du groupe Europe ont retraversé, le temps de quelques questions la génese de leur dernier album “Bag of Bones”, leur tournée à venir, l’origine de leur nom, les difficultés de leurs débuts en Suède et le lourd héritage de ces années 80 qui leur collent à la peau.

Bag of Bones, votre 7ème album studio est sorti. Vous avez d’ailleurs sorti plus d’albums depuis 2004 que pendant les 20 années précédentes, qu’est-ce-que ça vous fait quand on vous dit que vous êtes un groupe des années 80?

Joey Tempest: Lentement nous prouvons à tout le monde qu’ils se trompent. «Bag of Bones» marche bien, nous obtenons des réactions positives partout dans le monde. On a dû se battre pour avoir accès aux medias pour retrouver les fans, mais ça marche. On est très content.

Vous avez travaillé avec Kevin Shirley sur cet album. Qu’a-t-il ajouté à votre musique?

Joey Tempest: De l’alchimie.

John Norum: Et des trucs chimiques (ils éclatent de rire). Je blague. Il nous a fait travailler vraiment dur.

Joey Tempest: Le bâtard… et il nous a fait travailler vite.

Vous étiez plus lents par le passé?

Joey Tempest: Oui, on prenait plus notre temps, ça a été une bonne expérience de travailler avec lui. C’est un type bien. On a fait ça comme dans les années 60, 70, tous ensemble, en live, avec le casque sur les oreilles. C’est juste du rock, sans fioriture. On a même laissé les quelques erreurs qu’on a pu faire ça et là. On n’est pas aussi pointilleux qu’avant.

La chanson «Riches to Rag» (litt. : de richesses en haillons, NDT), c’est un peu votre histoire? Passer de la gloire absolue à des périodes plus dures?

Joey Tempest: (Faussement sérieux) Oui on est des clodos maintenant. (John Norum explose de rire). On est dans le caniveau. Mais oui, c’était l’esprit. On a eu le sentiment qu’il fallait détruire notre passé, avancer. Avec tout ce qu’on a accumulé au fil du temps,  on est devenu un groupe différent. Dans «Bag of Bones», on a une chanson qui s’appelle «Requiem».  On l’a jouée en studio, tout le monde était debout, et ça a été notre adieu aux années 80 et 90.

Et la chanson «Not Supposed to Sing the Blues» aussi, est vraiment autobiographique? Vous êtes nés, l’un en Suède, l’autre en Norvège à un moment où ça n’était pas évident de jouer ce genre de musique non plus?

Joey Tempest: Bien sûr et ça parle aussi de tous ces héros qui ont façonné le monde de la musique. Jimmy Page, Hendrix, Elvis Presley, Malcolm et Angus Young, c’est un hommage à tous ces gens qui ont changé le monde alors que ce n’était pas évident. A l’époque ou on a démarré, on a empilé les galères, aucune maison de disques ne voulait de nous, on envoyait des démos partout.

John Norum: Tout le monde voulait nous faire chanter en suédois. C’était ce qui marchait à l’époque. Mais nous on se disait si on chante en suédois, on ne sera entendu qu’en Suède, ou avec de la chance en Scandinavie. Nous on voulait atteindre tout le monde. Tous les groupes qu’on aimait et avec lesquels on avait grandi étaient anglais ou américains. C’était presque déroutant pour nous de penser cette musique en suédois.

Et maintenant les scènes rock et métal suédoises sont non seulement active mais reconnues dans le monde, vous avez ouvert la voie?

Joey Tempest: Apparemment oui, en tant que groupe de rock. ABBA et leur manager ont ouvert la porte pour la pop il y a longtemps. Mais oui, je pense que c’est Europe qui a ouvert la porte pour le rock en Suède et a inspiré des gamins sur place. On n’en savait rien, quand on a recommencé à tourner, plein de jeunes groupes sont venus nous voir et nous ont remerciés de les avoir inspirés dans leur démarche. On pense qu’on écrit de meilleures choses maintenant. On aimerait inspirer les gens maintenant si possible. (Se marre à nouveau).

Vous avez invité Joe Bonamassa sur un titre, ça s’est passé comment?

John Norum : Kevin avait cette idée d’intro en slide alors il m’a regardé. Mais je ne joue pas en slide. J’ai jamais essayé, ça ne m’a même jamais intéressé… et c’est d’ailleurs toujours le cas. Mais il tenait à son idée et il a mentionné Joe. Et au départ, je lui ai dit « Joe Qui? », il a dit «Joe Bonamassa» et moi je pensais qu’il parlait de Joe Perry, (NDLR : guitariste d’Aerosmith) ce qui me semblait logique vu qu’il avait aussi travaillé avec Aerosmith. J’aurai dû penser à Joe Bonamassa à ce moment-là, vu tout le travail qu’ils ont abattu ensemble. Il est venu, il a joué sa partie, il est vraiment super bon dans ce genre de trucs, c’est un superbe guitariste de slide. Il est resté une demi-heure à tout casser.

Joey Tempest: Pour résumer… (Se marrent tous les deux), il faudra peut-être couper ça…

Ou ne le faire lire qu’à Joe Perry ?

Joey Tempest: Oui comme ça il se dira qu’il a raté quelque chose. La prochaine fois, on essayera d’inviter Joe Perry ce sera cool.

Si vous aviez commencé le groupe aujourd’hui et qu’aucun groupe ne se soit jamais appelé Europe, est-ce ce nom que vous choisiriez?

Joey Tempest: Probablement pas. Le nom d’un groupe est défini par sa musique.  Si tu as la musique, le nom du groupe importe peu. A l’époque le nom «Europe» ça représentait quelque chose de plus important. Ça voulait dire tourner en Europe pour nous. J’ai proposé ce nom à cause de l’album « Made in Europe » de Deep Purple. J’ai proposé ça aux autres pour que ce soit encore plus imposant  que «Force» qui était notre nom à l’époque.

John Norum: Je trouvais ce nom horrible.

Joey Tempest: Ca m’a pris toute une soirée et beaucoup de bières pour les convaincre d’appeler le groupe Europe.

John Norum: C’est vrai qu’après quelques bières, ça sonnait déjà mieux comme nom. Au fur et à mesure de la soirée, moi et le bassiste on se disait: c’est pas mal, et puis plutôt bien, jusqu’à trouver ça génial…

Joey Tempest: Il a vraiment fallu qu’ils soient bourrés mais après trente ans on s’habitue apparemment.

En Suède, au Palais Royal,  la relève de la garde se fait parfois sur le morceau: The Final Countdown, quel effet ça fait d’être un trésor national?

Joey Tempest: On est fier. Ce morceau a une vie à lui. Il a été utilisé pour plein de choses. Il n’a pas la même place pour nous. C’est un bon morceau de live. On n’aurait jamais pensé que ça deviendrait aussi gros. On était juste de jeunes punks quand on a fait ça.

En parlant de Live, vous allez tourner pour cet album?

Joey Tempest: On vient à l’automne en France, on joue des festivals en Europe cet été, mais la tournée «Bag of Bones» commence en septembre. On est prêt. Bag of Bones est un super album à emmener sur la route. Ces chansons sont faites pour tourner, tout a été fait live, c’est brut. Ce sera chouette de revenir en France pour jouer. On passe par Lyon, Paris et Strasbourg.

Un dernier mot pour les fans français?

John Norum: On vous aime.

Joey Tempest: On a vraiment hâte de revenir en France. De vous jouer Bag of Bones, de jouer les nouvelles chansons mais aussi les anciennes. On va jouer dans de belles salles et on espère vous y voir.
Source: CONCERT LIVE

BACK TO TOP

May 9, 2012
NICOLAS WEINBERG: INTERVIEW WITH JOHN NORUM
Salut John! Comment ça va?

Ca va super bien!

Tu as l’air très en forme, alors que j’ai l’impression d’avoir vachement vieilli depuis que j’ai découvert EUROPE, il y a plus de 25 ans. Toi tu n’as pas changé. Quel est ton secret?

Là, je bois une bière ! Sérieusement, je n’ai pas fait de sport depuis trop longtemps et j’ai pris un peu de poids. J’ai un fils qui a tout juste un mois et un autre qui a 7 ans et c’est un sacré boulot, tu peux me croire! J’ai été un papa célibataire pendant quelques années (la guitariste Michelle Meldrum, son épouse et maman de son premier enfant, est décédée en 2008 – ndr) et j’ai donc été obligé d’arrêter le sport pour m’occuper de mes fistons. J’avais l’habitude de courir dans les bois au moins trois fois par semaine et j’ai l’intention de m’y remettre pour retrouver la forme avant notre prochaine tournée. On commence par quelques festivals pendant l’été et notamment le Download, en Angleterre…

D’ailleurs pourquoi vous ne venez pas au Hellfest, cette année?

Je ne sais pas, il faut demander à Olivier (Garnier, de Replica, qui assure notamment la promotion de Hellfest et d’EUROPE pour la France – ndr) – rires!
Olivier, qui est juste à côté et écoute l’interview d’une oreille distraite en tapotant sur son ordi, se marre également…

Parle-nous un peu de Bag of Bones, votre nouvel album.

Il sonne très brut et chaleureux, je crois. C’est comme un retour aux sources. On a travaillé avec Kevin Shirley (qui a produit et mixé, entre autres, pour Led Zeppelin, Iron Maiden, Slayer, Aerosmith, Mr Big, etc. – ndr) qui a fait un boulot formidable. C’est un fan des seventies et en particulier de Led Zep et il nous a mijoté un son incroyable. Par ailleurs, pour la première fois, nous avons joué tous les morceaux live, tous ensemble, comme ça se faisait dans les sixties et les seventies. Pour les albums précédents, nous enregistrions séparément la batterie, puis la basse, puis le reste. Cette fois, nous avons joué tous ensemble, du début à la fin, et ça contribue au son particulier de Bag of Bones, je crois.

Comment Bag of Bones a-t-il été écrit?

C’était vraiment un travail de groupe : chacun de nous a apporté des riffs, sur lesquels on a progressivement construit des morceaux, en équipe. Ainsi, le riff de Firebox, qui me semble bien être l’un des plus forts de l’album, a été trouvé par Mic (Michaeli : claviers – ndr). Il faut bien mettre des crédits dans le livret pour chaque chanson, mais dans les faits, chacune est le fruit d’un véritable effort de groupe.

Parle-nous un peu de tes solos. Certains sont vraiment phénoménaux. Est-ce que tu les écris?

Cette fois, pour être honnête, je n’avais quasiment rien planifié. Pourtant, d’habitude, je préfère être préparé: j’aime bien arriver avec quelques idées sur lesquelles je peux développer des solos. Mais cette fois, tout est allé trop vite: Kevin Shirley est arrivé, il a trouvé et réservé un studio hyper rapidement – un endroit vraiment cool, avec des consoles vintage tout droit sorties des seventies. Alors je me suis dit : “Bon, génial, on a un studio et un producteur… il ne nous manque plus que des chansons ! “. Normalement, on fait l’inverse: on écrit des morceaux et ensuite on réserve le studio. C’était une manière tout à fait nouvelle de procéder pour nous et, de mon point de vue, l’occasion de tenter des trucs. Or je crois qu’on sent la spontanéité du processus dans le résultat. Pour te dire, le seul solo sur lequel j’avais un tout petit peu réfléchi, on l’a enregistré en dernier : c’est celui de “Bring It All Home “, le dernier morceau de l’album, qui est basé sur la variation d’une harmonie, une petite mélodie que j’avais trouvée. Pour les autres, Kevin m’a dit : “Vas-y, lâche-toi, et vois ce qui arrive! ” J’ai peut-être fait 5 ou 6 prises pour chaque morceau, il a pris les parties qu’il préférait, et voilà! Le résultat me plait : c’est assez cool de réaliser qu’il est possible de sortir de bons trucs sans avoir à sur-préparer. Je crois que dans le passé, j’ai sans doute trop cherché à tout planifier.

Un des morceaux de Bag of Bones s’intitule Not Supposed to Sing the Blues. Est-ce une manière de reconnaître que cet album est celui ou l’inspiration blues est la plus présente?

Sans aucun doute. Pourtant, je me suis toujours considéré comme un guitariste de blues. Mon beau-père était batteur dans un groupe, il travaillait dans une major et il avait une collection de vinyles phénoménale : John Mayall and the Bluesbreakers avec Eric Clapton, Mike Bloomfield, Mick Taylor et Jimi Hendrix, bien sûr. C’est donc grâce à mon beau-père et au contact de tous ces artistes que mon oreille s’est développée. Plus tard, j’ai beaucoup écouté des mecs comme Ritchie Blackmore, Gary Moore, Frank Marino: leur musique est basée sur le blues. Ce sont mes inspirations principales, même si mon travail a souvent consisté à doper le blues aux stéroïdes!

Plusieurs morceaux de l’album contiennent du bottleneck. C’était nouveau pour toi, non?

En effet, j’ai joué du bottleneck sur plusieurs pistes, pour la première fois ! La seule partie où ce n’est pas moi qui joue du slide, c’est au début du morceau Bag of Bones : là, c’est Joe Bonamassa.

Comment s’est nouée votre collaboration?

C’est un mec super. Ca fait quelques années que je le connais, maintenant: sur mes projets solos, j’ai le même label que lui. Il m’a invité à jouer avec lui, l’année dernière, puis il est venu jouer avec nous. C’est aussi le meilleur ami de Kevin Shirley, qui m’a dit pendant qu’on enregistrait l’album: “Je verrais bien un truc au bottleneck, sur le début de Bag of Bones.”. Je lui ai répondu : “Ne me regarde même pas, je n’ai jamais fait ça! “. Alors il m’a dit “Ok. Qu’est-ce que tu penserais de demander à Joe de faire un truc? “. J’ai d’abord pensé à Joe Perry, puisque Kevin venait de me parler d’Aerosmith, avec qui il a travaillé aussi. Mais il m’a dit “Non, Joe Bonamassa! ” J’aurai dû y penser! Je lui ai dit: “Génial, on fait ça! “.

Joe Perry ce sera pour la prochaine fois, alors!

Ah ouais, ce serait cool aussi. Mais ce coup-ci, c’est Joe Bonamassa, qui est venu au studio pour poser sa piste en une demi-heure. Il était enchanté : c’est un vrai fan de EUROPE. J’ai halluciné de voir qu’il connaissait nos DVD par cœur, surtout les parties en backstage où je montre mes guitares ou que je m’échauffe dans les loges. C’est un vrai fan de gratte et il s’intéresse plus à tout ce qui se passe autour du groupe qu’au concert lui-même!

On sent un souvent une certaine nostalgie dans les paroles de l’album Back of Bones. Que peux-tu nous dire là-dessus?

Que je ne connais pas encore bien les paroles de l’album! Je ne l’ai probablement reçu qu’en même temps que toi, il y a moins de 15 jours. J’aurai plus de choses à te dire là-dessus quand on aura commencé les répètes pour la tournée. Pour l’instant, j’écoute Joey parler des paroles quand on donne des interviews ensemble et je me dis : “Ah, ok… c’est donc ça qu’il a voulu dire! “. Je ne voudrais pas trahir sa pensée, je ne suis qu’un guitariste donc… question suivante, s’il te plaît.

On m’a dit que tu n’étais pas fan du nom de ton groupe…

C’est un nom horrible, je te jure!

Tu aurais préféré garder votre premier nom, “Force”?

Non, ok, tu as raison, “Force” c’était pire! Il fallait bien trouver autre chose… J’ai fini par m’habituer à EUROPE, mais quand Joey l’a proposé au reste du groupe, on est tous tombé de l’armoire. On avait gagné un concours, en 1982, qui nous a permis d’enregistrer notre premier album. Tout le monde était d’accord pour changer de nom rapidement, mais on n’arrivait pas à trouver un truc qui nous plaise à tous. Et puis un soir Joey m’a appelé et m’a dit : “J’ai trouvé un nom! ” J’ai dit “Ok, c’est quoi? “. Il m’a répondu “Passe à la maison, boire une bière, je te le dirai.”. J’ai donc retrouvé John Levén, notre bassiste, chez Joey et on n’a pas arrêté de le saouler pour qu’il nous dise ce fameux nom. Il ne voulait pas, il nous filait encore des bières, puis juste avant qu’on explose, il a fini par lâcher : “qu’est-ce que vous pensez de EUROPE?”. J’ai regardé John et j’ai vu qu’il pensait exactement la même chose que moi: “Mais qu’est-ce qu’il raconte? Il est dingue! Il ne pouvait pas trouver un nom encore plus pourri?! ” Mais après quelques bières encore, on a pensé que ça irait et on a fini par se mettre d’accord. On a donc échangé “Force ” pour “EUROPE “, juste avant d’enregistrer notre premier album. Ca aurait pu être pire: on a des potes, dans la banlieue de Stockholm, qui face à la même situation que nous, se sont retrouvés avec le nom “Universe “!

Et que peux-tu nous dire sur EUROPE, aujourd’hui?

En tant que groupe, on se sent mieux que jamais: on s’entend super bien, on s’amuse ensemble et tant que ça continuera, on fera de la musique ensemble.

Tu es donc content de ton choix de revenir vers EUROPE, finalement?

Oui, bien sûr! A la fin de 1986, après Final Countdown, c’est vrai, j’ai pété un boulon. On était un groupe de rock et puis soudainement, on est devenu un groupe de mecs en pantalons spandex qui faisait la couverture de magazines pour adolescentes… Je n’ai jamais voulu devenir une idole pour jeunes filles : je voulais pouvoir cogner ma guitare sans avoir à passer des heures à me coiffer ou à enfiler un futal!
Et puis on avait des problèmes avec le management, tout ça était devenu ingérable. A ce moment, j’ai pris la bonne décision: celle de quitter EUROPE. La plupart des gens me disaient que j’étais dingue: “Pourquoi tu te casses maintenant, tu es numéro un dans 25 pays!”. Ca aurait pu être 100 pays, j’en n’aurais rien eu à foutre: je n’étais pas heureux, je me suis donc barré. Beaucoup de gens jouent de la guitare pour devenir riches et célèbres, mais ça n’a jamais été mon cas. J’aime jouer de la gratte, pour 5 personnes comme pour 5 000 : c’est la cerise sur le gâteau si les gens apprécient ce que je fais. Si je n’avais pas fait d’albums, j’aurais joué quand même, pour moi.

C’est le moment idéal pour nous parler de tes projets solo!

J’ai un projet de nouvel album pour 2013. Je suis en train de commencer à m’organiser en ce moment même. Ce sera encore un album de blues-hard-rock, je pense qu’il sera plus heavy que “Play Yard Blues ” (2010 chez Mascot Records – ndr), mais il contiendra sans doute des reprises de Moutain et Frank Marino & Mahogany Rush. Je vais bosser dessus dès que j’aurai un moment tranquille, chez moi, quand on fera des pauses dans la tournée. A chaque fois que j’aurai deux jours d’affilée, je poserai un solo par ci, un solo par là. C’est comme ça que j’apprécie de bosser: je n’aime pas trop m’enfermer au studio pendant des semaines entières et rester éloigné de ma famille.

Quels sentiments t’inspire la scène métal, aujourd’hui?

Je dois t’avouer que je ne suis pas la scène métal actuelle de très près. Je suis resté franchement bloqué sur les classiques du rock, même si j’écoute aussi mes potes, comme Black Country Communion (le groupe de Joe Bonamassa, Glenn Hugues et Jason Bonham – ndr). En fait, je vais te dire : pour être franc, la scène métal véhicule un grand nombre de clichés qui ne me plaisent pas et peu de groupes me paraissent suffisamment malins pour éviter ces clichés et présenter un réel intérêt, ne serait-ce qu’au niveau des paroles de leurs chansons. Black Label Society, par exemple, tombe définitivement dans la catégorie des groupes intelligents et j’aime vraiment beaucoup ce qu’ils font. Zakk Wylde est un pur guitariste, un mec génial et aussi l’un de mes potes – c’est pas pour ça que je dis du bien de lui, hein ! Sérieusement, ses morceaux sont géniaux, il chante super bien et il a la classe. Il met beaucoup de lui-même dans ce qu’il fait, son travail est plein d’esprit, véridique, organique. C’est le genre de métal qui me plaît. Et je pourrais évidemment te parler de Black Sabbath pendant des heures…
(A ce moment-là, je réalise que John a cité trois groupes dont les noms commencent tous par “Black ” … Coïncidence? Je ne crois pas: il doit vraiment détester ma question- ndr). Sinon j’ai entendu un truc génial à la radio, l’autre jour, en Suède. Un groupe local, mais il n’y a aucune chance que je me rappelle de leur nom… Mastodon! Non, merde, ils sont américains, c’est pas eux… C’est con, j’aurais bien aimé faire de la pub à des compatriotes de EUROPE, mais ça ne me revient pas… Le chanteur chante un peu comme celui de Disturbed… J’aime beaucoup Disturbed, aussi, d’ailleurs… Et je suis obligé de citer Opeth, parce qu’ils sont juste énormes! Je connais leur guitariste actuel, Fredrik Åkesson, depuis qu’il a 16 ans. C’est un taré et leur musique est tout simplement phénoménale, d’une richesse et d’une inventivité incroyables.

Quel est le dernier concert auquel tu aies assisté ?

Le dernier concert que j’ai vu, c’était Black Country Communion et c’était fantastique. Mais tu sais, avec mes enfants, je sors moins qu’auparavant. Et puis c’est compliqué pour moi de sortir, en Suède : tout le monde me reconnaît, me court après et je ne suis jamais vraiment tranquille. Je suis toujours obligé de me planquer backstage, dans les coins les plus sombres… et si l’on me trouve je suis souvent obligé de fuir par la porte de derrière!

C’est vrai que vous êtes des stars absolues, en Suède, depuis trois décennies! D’ailleurs Bag of Bones est rentré dans les charts suédois directement à la première place, non?

Oui, pour dans la catégorie “hard rock “! Et numéro 2, toutes catégories confondues – le numéro 1 est un groupe de pop qui chante en suédois: c’est franchement de la merde.

Pour finir, quels sont tes meilleurs souvenirs de France?

Je n’ai que des bons souvenirs de France ! Le public ici est exceptionnel et on a toujours fait des prestations au top, chez vous! Je peux l’affirmer, parce que chaque lendemain de concert, je me jette sur Youtube pour voir les vidéos et vérifier mon jeu de guitare et mon jeu de scène. Quand je fais un geste avec ma guitare qui me donne l’air trop couillon, j’essaye de penser à ne plus le refaire. Youtube m’aide donc à corriger mon jeu et à améliorer nos concerts en général, alors je lance un appel à tous nos fans lecteurs de Zikannuaire: à bientôt en concert près de chez vous et pensez à nous filmer et à nous mettre sur Youtube!
Source: ZIKANNUAIRE

BACK TO TOP

May 9, 2012
STRUCK: INTERVIEW WITH JOHN NORUM
Quelle est la question qu’on t’a trop souvent posée?

Trop? Hum… Je ne dirais pas trop mais une question qu’on m’a souvent posée est “Pourquoi as-tu quitté le groupe après “The Final Countdown”?”. C’est une question qu’on a dû me poser plusieurs milliers de fois (Sourire)!

Je ne te poserais donc pas cette question même si elle est liée au titre “The Final Countdown”, n’as-tu pas assez de voir que Europe est encore résumé à ce titre près de trente ans après sa sortie?

Non, non! Non pas vraiment! Je veux dire que c’est une grande partie de notre histoire et nous ne pouvons être que reconnaissants de voir que ce tube soit devenu un si grand tube, cela nous a permis d’être connu, d’avoir l’opportunité de faire de grands concerts, de grands festivals! Quelques fois, certains promoteurs de certains festivals ne savent pas vraiment ce que nous avons fait ces 8 dernières années, depuis que nous nous sommes réunis à nouveau. Ils ne connaissent vraisemblablement de nous que “The Final Countdown” (Rires)!

Tu penses vraiment que les promoteurs vous invitent à des festivals qu’en raison de ce tube?

Ouais! Je pense que la plupart des gens savent que nous avons fait des albums après ce tube, bien sûr! Mais “The Final Countdown” est une chanson si festive que c’est la clôture parfaite pour un concert ou un festival… Donc, nous avons fait des concerts grâce à ça! Pour nous, “The Final Countdown” ce n’est que du positif!

Toutefois, ce titre ne reflète pas la musique actuelle de Europe

Non pas vraiment!

Comment arrivez-vous à concilier ces deux aspects de votre musique?

Eh bien, nous faisons ça depuis près de 8 ans maintenant et ça a pris beaucoup de temps, entre 5 ou 6 ans pour que les gens acceptent vraiment ce que nous faisons maintenant parce que comme tu l’as dit, c’est assez différent de ce que nous faisions dans les années 1980. Mais quand nous jouons ces titres des années 1980, nous les jouons de façon assez différente et bien que ce soient toujours les mêmes chansons, elles collent assez bien avec nos nouveaux morceaux. Nous sommes accordés de façon un peu différente, nous accordons les guitares un peu plus bas et ainsi elles collent assez bien avec les nouveaux morceaux! Ainsi quand nous jouons des chansons comme “Rock The Night”, “Carrie” ou “The Final Countdown”, ces titres ne dépareillent pas de l’ensemble comme tu pourrais l’imaginer quand tu sais ce que nous faisons actuellement… c’est du live! En revanche, c’est vrai quand tu écoutes ces albums des années 1980 et la raison est simple : c’est la production ! La production était tellement soupy ! En fait, cet album a été mixé pour les radios américaines c’est pourquoi il sonne ainsi! Mais si nous devions enregistrer ces chansons aujourd’hui, si Kevin Shirley venait à produire “The Final Countdown”, cela collerait aux chansons que nous faisons actuellement. A la base, c’est surtout une question de son et de production qui les rendent si différents!

Tu parlais de nouveaux titres, justement l’actualité de Europe est ce nouvel album “Bag of Bones” qui est qualifié d’”album le plus marquant depuis “The Final Countdown””, qui a trouvé cette accroche?

(Rires) En fait, je ne sais pas, je ne sais pas qui l’a dite (Sourire) : je ne saurais pas te répondre!

Malgré tout, partages-tu cette idée?

Ouais, je pense que c’est le meilleur album que nous ayons pu faire! Bien sûr, tous les artistes que tu interviewes disent que leur dernier album est le meilleur album qu’ils aient pu faire parce que c’est la réponse typique à donner! Mais dans le cas présent, je pense vraiment que c’est le cas concernant “Bag of Bones”!

Cet album sonne comme un retour aux racines du hard rock des années 1970 avec un côté bluesy. Tout le monde sait ton goût pour ce genre musical notamment quand on jette une oreille à ton dernier album solo “Play Yard Blues”, peut-on dire que tu es le principal responsable de ce choix musical?

Peut-être pas le principal responsable, non je ne suis pas le principal responsable! Je pense que tout le monde dans le groupe va vers cette direction. Comme tu l’as dis, nous sommes des grands fans des trucs des années 1970: Led Zeppelin, Thin Lizzy, UFO… ce genre de trucs! Je pense que c’est la meilleure musique qui ait été faite! Mais nous adorons aussi Joe Bonamassa -aussi bien ses albums solo que ce qu’il fait avec Black Country Communion- ainsi qu’un paquet d’autres groupes comme Audioslave même si le groupe n’existe plus. Et tous ont une responsabilité dans ce que nous faisons maintenant ! Quand tu écoutes tout le temps ces groupes, nous ne pouvons qu’être influencés par eux, nous sommes inspirés par ça ! En plus, les autres membres ont vraiment aimé mon dernier album “Play Yard Blues” donc bien évidemment, cela a joué un petit rôle mais ce n’est pas la principale raison!

Tu as cité Joe Bonamassa qui fait un solo sur “Doghouse”, peux-tu nous parler de cette rencontre?

Eh bien, je connais Joe depuis un certain nombre d’années parce que nous sommes sur le même label -Mascot Records en Hollande- pour nos albums solo. Et il y a quelques années, j’ai fait un concert avec lui en tant qu’invité sur sa tournée où je joue quelques titres avec lui : tu peux encore les voir sur YouTube, c’est vraiment bien (Rires)! Et de son côté, il a fait un concert avec nous l’an dernier et c’est un grand fan du groupe: il me disait regarder sans cesse notre Dvd Live et plus particulièrement, la partie coulisse dans laquelle je parle de guitare… Et tout ca est arrivé parce que Kevin Shirley a produit pas mal d’albums que Joe a fait!

A ce propos, Kevin Shirley produit l’album, Joe Bonamassa fait un solo dans cet album qui sonne très années 1970 avec son hard rock aux accents bluesy, es-tu conscient de la comparaison qui va être faite avec Black Country Communion?

Ouais! Définitivement et c’est une des raisons pour laquelle nous voulions travailler avec Kevin. Tu sais nous adorons le son des albums de Joe, nous adorons aussi le son qu’il a pu faire du temps où il travaillait avec Journey, Aerosmith… des tonnes de groupes comme Mr Big, Black Country Communion bien sûr… Nous aimons avoir ce son chaleureux! Et quand nous avons commencé à enregistrer, Kevin disait en me regardant qu’il aurait bien vu une slide guitare acoustique sur l’intro du titre “Bag of Bones”. Je lui ai répondu que ce n’était pas la peine de me regarder, je n’avais jamais joué de slide acoustique ! Et c’est à ce moment qu’il a dit : “Qu’est-ce que vous diriez si Joe venait le faire?”
J’ai répondu: “Joe? Joe qui?”.
Il a répondu: “Joe Bonamassa!”.
Moi: “Joe Bonamassa? Bien sûr!”.
En fait, il travaillait avec Aerosmiths auparavant et j’ai pensé à Joe Perry, ne me demande pas pourquoi (Rires)!
Et donc, Joe est venu et il a joué de la slide guitare pendant une demi-heure et le tour était joué! Et c’est super! Il sait comment jouer les trucs blues de Chicago ce que je ne sais pas faire (Sourire)!

Malgré tout, certaines mauvaises langues diront que l’évolution musicale de Europe est uniquement commerciale afin de coller aux modes musicales actuelles.

Eh bien, tu sais, nous avons déjà commencé à jouer ce style de musique sur “Last Look at Eden” qui date de trois années. Je pense que notre musique suit et forme un cercle, nous revenons un peu à nos racines et en fait, ce dernier album est plus proche des deux premiers albums qui sont “Europe” et “Wings of Tomorrow” qui sont plus orientés guitares et avec “The Final Countdown”, nous sommes devenus plus orientés claviers.

Cela signifie-t-il que le prochain Europe sera orienté claviers?

(Rires) J’en doute! Si je devais revenir à ça, quand nous avons commencé, nous avons fait notre premier album qui a été enregistré en 1982, très peu d’années nous séparaient des trucs dont nous parlions qui datent des années 1970: UFO – “Obsession” de 1978, Thin Lizzy – “Black Rose: A Rock Legend” de 1979 et tous ces trucs… Puis nous avons eu une maison de disques américaine qui voulait que nous fassions un album qui sonne plus comme Journey ou ce genre de trucs et qui conviendrait au le marché américain et c’est pourquoi notre album sonne comme ça!

Le solo de “Riches To Rags” est génial, peux-tu nous parler de ce solo qui fait partie des meilleurs que l’on ait entendu ces derniers temps?

Ouais, moi aussi (Rires)! C’est un de mes soli préférés! Et bien, il faut savoir que ce n’était pas prévu, rien n’était prévu concernant ce solo. Ce que j’ai l’habitude de faire quand c’est une chanson up tempo, je rentre juste dans le solo et je laisse libre à mon jeu et je vois ça ce que ça donne. Et le jour où je devais enregistrer ce solo, j’étais dans ma voiture en train d’écouter “Frank Marino & Mahogany Rush”, c’est un album super: tu as toute la puissance du rock’n’roll! Et il y a une chanson en particulier qui s’appelle “Ain’t Dead Yet”, toute personne qui n’a pas encore écouté cette chanson devrait le faire parce que c’est la façon de jouer de la guitare la plus incroyable que j’ai pu entendre de toute ma vie! Et j’étais en train d’écouter cet album en me rendant au studio avec cette chanson en particulier et j’avais cet esprit, cette énergie après avoir écouté du Frank Marino. Je suis arrivé au studio et le solo était en boîte après deux ou trois prises! Il est arrivé vraiment vite et j’avais cette énergie et je remercie Frank pour m’avoir donné cette inspiration!

Il le sait ?

Il sait qu’il m’influence mais il ne le sait pas pour ce solo en particulier. J’ai joué dans un album hommage à Frank Marino où j’ai fait une reprise de son titre. Il le sait, il a entendu ma version et m’a envoyé un e-mail en me disant qu’il aimait ma version de sa chanson, m’a remercié pour ça et m’a dit que j’étais un super guitariste ! Et c’est super excitant pour moi parce que j’ai grandi en écoutant Franck pendant les années 1970 et tous ces albums comme “Juggernaut”, “What’s Next” et l’album Live et bien sûr, “Frank Marino & Mahogany Rush” qui est un album incroyable, c’est un classique! A tous les lecteurs guitaristes, je recommande Franck Marino parce qu’il est le meilleur guitariste de tous les temps!

Tu as dit que Kevin Shirley a essayé de te faire jouer un passage en guitare slide qui a été joué par Joe Bonamassa au final. Est-ce lui qui t’a demandé de jouer de la cithare sur “Firebox”?

Et bien, je n’ai jamais joué de cithare de toute ma vie (Rires)! La cithare dans ce titre est en fait un synthétiseur! C’est Mic Michaeli qui joue de la cithare sur son clavier: tu vois ce qu’on arrive à faire avec la technologie (Sourire)! Dans son clavier, il a un sample de cithare si bien que même si il le joue sur son clavier, il sonne comme une vraie! Dans ce titre, on a l’impression qu’il y a deux ou trois guitares qui se relaient, je les joue dans un style indien en compagnie de cette cithare qu’il joue d’une façon indienne cool! Toutefois, j’adorerais apprendre à en jouer un jour (Sourire)!

Tu as un peu évoqué ton départ du groupe dans les années 80. Ce départ a été mis sur le compte de l’immaturité, du fait que le succès de “The final Countdown” n’a pas été facile a gérer pour tout le monde dans le groupe. Peut-on dire qu’avec cet album, tu es enfin mature et confiant en toi comme la musique semble en témoigner en mélangeant toutes tes influences hard rock, blues voire folk comme “Drink And A Smile”?

Ouais, ouais! Je veux dire que quand j’ai quitté le groupe dans les années 1980, je dirais que c’était une longue histoire qui a été raccourcie! C’est surtout que plein de bâtards gravitaient autour de nous, notre manager était horrible, il nous a volé plein d’argent, il nous a fait signer plein de mauvais contrats et plein d’autres choses… Je détestais ça! En plus, nous étions devenus un groupe chewing-gum, nous étions devenus un groupe pour ados, tu pouvais voir nos têtes sur tous les magazines pour ados avec nos cheveux longs et nos pantalons moulants et toutes ces choses… sans compter que l’album était soupique avec plein de synthétiseurs, la production était épouvantable… Soudainement, nous nous demandions qui nous étions? Nous étions devenus Depeche Mode… et je n’ai jamais voulu faire ça: je suis un guitariste de hard rock qui a toujours écouté des guitares plus agressives comme Deep Purple, Black Sabbath, les premiers Gary Moore comme “Corridors of Power”, “Victims of the Future”… Toute notre image était horrible et je ne voulais pas devenir le nouveau Bon Jovi! Je n’ai jamais été un fan de Bon Jovi, tu sais (Rires)! Je pense que les musiciens sont bons : j’aime Richie Sambora, j’aime Tico (NdStruck : Torres) le batteur… ce sont vraiment de supers musiciens mais je n’aime aucune de leur chanson (Rires)! Et je me suis dis : “Ok je joue dans le nouveau Bon Jovi! Ce n’est pas ce que je veux faire, je vais faire mes propres chansons!” (Sourire)!

Le groupe existe depuis près de 30 ans…

L’année prochaine, nous fêterons notre 30e anniversaire! En fait, le groupe a été créé en 1982 mais je ne compte pas en fonction de notre création mais plutôt lorsque nous avons sorti notre premier album, en 1983! Et ce sera en février 2013! Et tu sais pourquoi je me souviens de cette date? Parce que cet album a été sorti le jour de mon anniversaire (Rires)!

Pensais-tu qu’au début de la carrière du groupe, tu serais là à Paris à parler de votre nouvel album aux accents hard rock seventies?

Oh non (Rires)! Je savais que je jouerais encore de la musique mais je n’ai jamais pensé que peut-être, nous nous réunirions un jour, ce n’a jamais été dans mes plans… j’ai toujours fait mes propres choses! J’ai dû faire 8 ou 9 albums solo, j’ai fait 2 albums avec Dokken, j’ai fait pas mal d’apparitions dans différents albums et d’autres choses encore… j’ai toujours continué à faire ce que je faisais et notamment des albums solo et je veux continuer à le faire tant que je prendrais du plaisir à le faire! Je voulais être comme BB King, je voulais jouer assis dans un bar…

Et comment vois-tu le groupe Europe dans je ne sais pas 15 ans: faire des tournées et sortir des albums de temps en temps comme Deep Purple?

C’est possible! En fait, je vois cela en me disant que tant que tu prends du plaisir, tu dois continuer à le faire… et dès que tu t’ennuies, que tu ne veux plus jouer… tu dois arrêter et faire autre chose!

Et cet album donne l’impression que vous prenez encore du plaisir à faire cela ensemble!

Oh ouais, ouais, nous sommes chauds aujourd’hui! Nous continuerons à faire cela tant que nous prendrons du plaisir à le faire!

Et que peut attendre un groupe comme Europe pour demain?

Nous avons déjà fait quelques festivals et d’autres sont à venir et ensuite, nous allons entamer une tournée européenne. A chaque sortie d’album, nous procédons ainsi! Je crois que nous avons 3 ou 4 concerts prévus ici en France et nous adorons jouer ici parce que nous avons toujours eu un super accueil, nous avons toujours eu de grands moments en France… Après, nous irons en Angleterre bien sûr, la Scandinavie, l’Amérique du Sud et en Asie, nous irons au Japon… Nous allons faire une tournée dans le monde entier en 2013!

A ce propos, quel est ton meilleur souvenir d’artiste?

Mon meilleur souvenir d’artiste? Oh mec, je ne sais pas, il y en a tellement! Il y a tellement eu de bons, nous sommes vraiment chanceux de pouvoir vivre de ça mais certaines choses ressortent comme quand j’étais petit, j’ai fait un album quand j’avais 14 ans avec un groupe qui s’appellait Eddie Meduza & the Roaring Cadillacs (Sourire)! Gary Moore est mon guitariste préféré et je me suis toujours dis que ça serait génial si je pouvais sortir un album comme lui à 16 ans! Je pense qu’il avait 15 ou 16 ans lorsqu’il a sorti son premier album avec le groupe Skid Row et je me disais que ça serait génial si je pouvais faire ça et en fait, je l’ai fait un ou deux ans avant lui (Rires)! J’ai beaucoup de chance en fait! Ma mère a rencontré un mec qui était batteur dans son groupe et il m’a entendu jouer et m’a fait jouer devant son groupe qui estimait que j’étais assez bon et m’a fait jouer avec eux sur leur album! Donc, c’est un moment spécial de faire son premier album! Mais il y a aussi des festivals qui sont très cools, nous avons fait le Sonisphere… mais aussi des tournées géniales!

Je suppose que le fait de jouer pour la Reine et le Roi de Suède a été un moment particulier aussi?

C’était amusant, c’était super (Rires)! Après, nous avons parlé au Roi, c’est un rocker, tu sais! C’était cool!

Et es-tu fier de ça ?

Ouais, définitivement! C’était un bon concert pour une œuvre caritative et nous devions faire un concert le soir-même dans une autre ville. Donc, juste après ce concert, nous avons sauté dans le van pour nous rendre au second concert! Nous sommes arrivés, nous étions encore tous en sueur du premier concert (Rires)… Mais ouais, c’était un bon concert (Sourire)!

A propos de Suède, avez-vous déjà pensé à faire un titre en suédois?

Non, pas vraiment! Tu sais quand nous avons commencé en 1982, la plupart des groupes de la scène suédoise chantaient en suédois et étaient populaires en le faisant… Et nous nous sommes dit qu’il ne fallait pas que nous fassions comme eux, même si la maison de disques voulait que nous chantions en suédois! Mais tu sais, nous avons grandi avec des groupes anglais et américains et nous pensions que si nous faisions nos albums en suédois, ils ne sortiraient jamais autre part qu’en Suède! Nous voulions être un groupe mondial, nous voulions tourner dans le monde entier… et la seule façon de le faire était de chanter en anglais!

Tu as évoqué tes meilleurs souvenirs d’artiste, au contraire, quels pourraient être le pire?

Et bien, les meilleurs sont quand tu fais de supers concerts et pour moi, qui a toujours été inspiré par le son, si je sens que j’ai un bon son un soir avec ma guitare ça m’inspire encore plus, ça peut devenir un bon concert! Mais nous n’avons pas de souvenir vraiment mauvais même si nous faisons cela depuis très longtemps mais les mauvaises choses sont généralement quand tu as des problèmes de son! C’est arrivé quelques fois, il te faut 20 minutes pour réparer… Ce genre de choses qui ne sont pas amusantes!

Tu as évoqué vos concerts, comment arrivez-vous à faire en sorte que votre set-list soit homogène quand un groupe comme Europe a joué tous les sous-genres du hard rock?

Et bien, tu sais, c’est assez simple avec nous pace que nous avons plus ou moins les mêmes goûts dans le groupe! Il n’y a pas de grands argumentaires, pas de grandes discussions… Avant un concert, nous établissons la set-list et nous aimons mélanger un peu! A la base, nous jouons les chansons que nous aimons jouer, avec lesquelles nous savons que nous prendrons du plaisir à jouer et bien sûr, nous devons jouer les tubes des années 1980: nous le faisons pour les fans mais nous pensons toujours que ces chansons sont bonnes et amusantes à jouer! Nous avons plusieurs albums maintenant: 9 exactement! Nous avons pas mal de choix et nous essayons d’établir une set-list excitante que nous jouons le temps d’un ou deux concerts puis nous la changeons à nouveau!

Et comment juges-tu votre premier album avec le recul?

Nous n’étions encore que des gamins! Nous n’y connaissions rien en termes d’enregistrement ou ce genre de choses… Et c’est pourquoi il sonne comme ça (Rires)! Nous n’avions pas de producteur, nous avons fait cet album en 4 jours peut-être, il a été fait très rapidement (Rires)! Je devais être le guitare le moins cher du monde (Rires): ma guitare devait valoir quelque chose comme 40 ou 50 euros, je n’avais pas de vrai ampli…

Malgré tout, comment expliques-tu qu’il ait connu le succès?

Et bien, c’est parce que les chansons étaient bonnes, il y avait de supers mélodies… Ce premier album ne sonne pas bien ou je ne sais quoi, au contraire, je dirais même que le son est assez mauvais mais ça n’avait pas d’importance parce que les chansons étaient vraiment bonnes : elles étaient mélodiques, les gens aimaient la voix de Joey qui était unique et originale… Et ces chansons sont encore bonnes à ce jour, c’est la raison pour laquelle les gens l’ont aimé!

Nous avons commencé cette interview avec la question qu’on t’a trop souvent posée, au contraire, quelle est celle que tu souhaiterais que les lecteurs de MusicWaves te posent?

“Quand est-ce que ton prochain album solo va sortir?” (Rires)!

Et quand va sortir cet album?

Je suis en train de travailler dessus au moment où nous nous parlons et il sortira en début d’année prochaine, en février ou en mars! Il aurait même dû sortir en octobre/novembre de cette année mais il a dû être un peu décalé en raison de la tournée qui découle de l’album avec Europe. 

Et à quoi peuvent s’attendre les fans avec ce nouvel album solo?

Il devrait être dans le même style que le précédent album “Play Yard Blues” qui est mon album solo préféré. Ca devrait être un album blues rock… ce genre de truc ! Je vais continuer dans ce style même s’il risque d’être un peu plus heavy!

Tu as un agenda très chargé entre Europe et ton album solo?

Ouais, ouais, je suis super occupé mais j’aime être occupé! Pas de temps pour le repos: je me reposerais quand je serais mort (Rires)!

Ca aurait pu être une super conclusion mais j’aimerais te demander si tu as un dernier mot à dire aux lecteurs de MusicWaves malgré tout et peut-être même en français?

Oh en français, tu es horrible, je ne peux pas faire ça (Rires)! Je ne sais pas parler français! Eh bien, j’espère que tous les fans qui nous liront, aimeront vraiment l’album d’Europe, “Bag of Bones”. Nous pensons que c’est un très bon album, nous en sommes très fiers et nous sommes impatients de venir jouer en France…

En Novembre…

Exactement en Novembre, donc très rapidement! Nous sommes impatients de venir jouer en France et voir tous nos fans! Keep on rocking avec Europe!

Merci beaucoup.

Merci à toi, c’était vraiment cool (Sourire)!
Source: MUSIC WAVES

BACK TO TOP

July 15, 2010
TAZZ STANDER: JOHN NORUM – EUROPE – INTERVIEW EXCLUSIVE
John Norum could be described as the guy who left Europe just as they became famous, he is described as “one of the best guitar players in the industry” by Rich Ward of Stuck Mojo / Fozzy fame, he’s a dad and he’s recently suffered one of the biggest losses in his life when his wife passed away. He’s down to earth and easy to talk to. After a few frustrating minutes, I finally manage to get through to him in Sweden whilst humming the keyboard intro to ‘The Final Countdown’ into the phone … did he hear me, I still wonder?!
Your seventh studio album, ‘Play Yard Blues’, was released on the 5th of July.  How did you come up with the name for it?

Well, the studio where I recorded it is called Play Yard Studios and so I thought I would just call the album Play Yard something and then with having my son on the front cover – I was thinking of him in a play yard – actually, I don’t even know if there is a word like Play Yard but in America they have one but they might not call it the same in the UK.

I was quite interested in the title because of the way it had been spelt, almost like a double meaning. Play Yard as in playground or it could denote that you were playing Yard Blues and it made me wonder if you were starting up a whole new genre of blues.

(Laughing) I was thinking about that too. Is it really word play because as you said, it’s usually playground. It could be quite interesting coming up with my own words here. It was really from the name of the studio but also it’s me and my son, we are in the playground or yard and we got the blues obviously because we had the tragedy in the family a couple of years ago, so the album is dedicated to my late wife. I wanted our son to be on the cover as well as a tribute from both of us.

You’ve taken a massive side step away from the sound on your previous six albums and gone in a very bluesy direction. Have your inspirations in writing changed at all?

I always looked at myself as a blues guitarist. I learned and starting listening in the mid 70’s to John Mayall Bluesbreakers, Eric Clapton, Mick Taylor and people like that. A lot of people from my generation don’t know a lot about those albums, the 60’s, either because they were too young or into other types of music but I was very fortunate that my step dad was a drummer and he played that kind of music, he had all those albums at home. He heard I was practising and he said that I had to listen to all these bands as they are the foundation or the bible of rock blues guitar. I started playing along to all the records so I always had that blues base.  Later on I got into more hard rock like Black Sabbath. The whole thing started a couple of years ago when I did a Frank Marino tribute album. It’s called Smoke something, I can’t remember the exact name, I just remember smoke something. (Laughing) Not Up In Smoke because that’s something completely different, that is Cheech and Chong the movie, which is a really great movie by the way, I would really recommend it (Laughs). If you’re an old hippy like me, you will enjoy it. I did one song on the Frank Marino tribute album and I just thought that it was so cool and I had so much fun doing it so I decided that my album was going to be more in that kind of style, more blues rock.
[John and I then have a pretty in depth conversation with lots of banter about how were from the same generation age wise and he continued that with ….]
The first album I ever did was with a guy in Sweden called Eddie Meduza and the Roaring Cadillacs. It was kind of like Chuck Berry sounding. My step dad was playing drums in the band. When I recorded the album, I was 14 years old and my step dad was 25 or 26 and he was very, very old. The rest of the band … The singer was 30 and he was really old, a really old man (laughing). When I went on tour with them I was 17 and I kept wondering how I was going to deal with these old guys but now looking back, they were so young (laughs).

I must say, you guys are the best aged rockstars that I’ve ever seen. When I saw you play earlier this year with Europe, I was amazed at how you hadn’t aged as much as some of the other bands from the 80’s.

Thank you so much. We have good genes I think. It might be a Swedish thing, the fresh air and things. We try to stay in shape. We get a little fat and bloated when we’re on tour but it’s because we’re eating at funny hours, the middle of the night, pizza and beer.  You do blow up a little bit. (Laughing) We use lots of face lotions and botox.

Interestingly enough, Europe’s latest album, ‘Last Look At Eden’, in my opinion was the blusiest album you have ever done. Could this be due to working on both albums material at the same time?

Yeah, it wasn’t easy. With the Play Yard album, I recorded it when I had time off. I did a week here, took a couple of weeks off … there was no deadline or pressure so I could just go into the studio whenever I felt like it. I think you can hear that on the album too, nothing is forced on there, it’s all very relaxed. I think it’s a very spiritual album. I was doing it whenever I was in the mood whereas with Europe it was like a big machine – deadlines and record companies pushing you on. It can get a little bit more stiff. I am very happy that ‘Last Look At Eden’ is more blues orientated than all the other albums because that is what I like. I think the guys listened to me quite a lot. I said that we should take it more in the direction of Whitesnake, Joe Bonamassa and even early Deep Purple and they all agreed so that is what happened and I’m very glad about it.

By diversifying your sound, whether it is in your own solo career, playing with Europe or collaborating with various other artists, do you have an idea of what direction musically you will be following over the next few years?

I think after the summer festivals are done, we are going to start writing a new album and I think it will pretty much be in the same category as ‘Last Look At Eden’. We don’t have a big master plan on what kind of style we’re going to go with. If it’s a good song, it’s a good song. It could be a pop song, a heavy metal song, a blues track, it could even be a reggae song (laughs), we’ve never done anything like that, it could be quite interesting (laughs), but if it’s good, it’s good.

With your solo albums, are you going to stick with more blues or are we going to get more hair metal riffs like your previous ones?

I think at the moment I’m done with the heavy metal stuff for now. I don’t see the point of doing a solo album that sounds just like Europe. I want it to sound different so I think it’s definitely going to be more hard rock blues sounding. Like Mountain, Rush and Zeppelin – it won’t be a traditional Chicago blues sound. That is what I enjoy playing, you have such freedom to play, there is so much open space to play. With Europe it’s more restricted, you have your 30 seconds in the middle and you try to do your best out of it. A little solo here and there (laughs). I think I’m just going to do whatever feels good, if it feels good then it is good. It’s definitely going to be more blues, maybe even more bluesy than this album.

I was just wondering if you were going to do a Gary Moore on us?

You never know, if there is something that is more heavy that is more towards hard rock … I mean, if it’s a great song and has a great melody to it … the melodies is the most important thing, you have to have a really good melody. Without a melody, it’s not a good song. My guitar playing is rooted in the blues so I’m thinking it’s going to more like Mountain’s ‘Mississippi Queen’, it’s heavy but has blues in it, heavy and dark.

‘Play Yard Blues’ is a great album…

Thank you so much. When I was writing it, I was thinking more about guitar players, this is for guitar players but if other people who are not musicians or who are not Europe fans enjoy it too, then that is the icing on the cake.

The artwork for ‘Play Yard Blues’ is simple yet awesome with your son Jake cradling a mini Les Paul. Solely in terms of music and guitar, what has Les Paul meant to you over the years?

He is a big innovator as a guitar player. Just for coming up with the shape…. It is the most beautiful shape and just that he came up with the multi-track recording machines, it’s just incredible. He was a big inspiration – even though I never got to meet him, I’ve seen tons of interviews with him and he was such a humble man, a nice guy.

Can you now claim that blues is part of your legacy by shedding more light onto it and bringing it forward?

Yeah definitely. This is just the beginning really. I feel like this new fresh start for me and I’m already thinking about the next album.  I’m already excited about it. It’s going to be really great.

During an interview recently with Rich Ward of Stuck Mojo / Fozzy fame he said to about you, “That guy will hurt your feelings on guitar. He is so amazing”. What is your take on being such a well respected musician?

(Laughing) That is wonderful. It is great to hear someone say that. I think you’re born to do it. I’ve always believed that. You can’t force it. Technically you can be great and learn every scale in the book. Some people can play all night but still not have heart and soul in their playing. It might sound a little bit harsh for me to say this but it runs so far back in my family. My mum was playing guitar, my uncles all play, all my cousins are in bands – it goes way back. I think I just have it in my genes. It’s just something that happens when I play. I start sweating like crazy and I can feel every note through my body. It’s just a feel thing. Some people put on funny faces for posing or whatever but when I do it, I can’t help it, it just happens by itself.

During that conversation, I said that I thought you were a guitarist with a Capital G. I’ve never seen a guitarist zone out like you do when you play. You are so not in the room when you’re playing.

(Laughing) You were watching me! When I go into a solo, I’m gone, away in a different dimension, a different place. It’s a wonderful feeling. I’m not thinking that I have to move more, or pose more. (Laughing) I leave that to the singer. The most important thing to me is to focus on the guitar playing. I’m not Angus Young, sometimes I’m stuck in one place but I enjoy it more than the posing. I’m a goner when I go into lead break (laughs).

If music is something in the middle between you and your fans, do you think the groovier the music is, the faster the communication would be?

It’s very important that it grooves, that is the most important thing, to feel it. I think the audience can feel it too, if you’re grooving or not grooving. It’s very up and down, some days you’re not good and you’re having an off night and I think people can feel it too. You have to communicate with them, sometimes I smile at them, they really seem to enjoy that. I put on a smile just to say that … I’ve heard before that I’m sour sometimes but I’m not, I’m happy but if you want a smile, I can give you one. Sometimes you’re not in the mood to smile and you have to concentrate on the guitar playing, that is the most important bit after all. They can feel the vibe, when it’s grooving or not grooving.

What traits are there in John Norum nowadays that there were in Johnny Fuckfaster?

(Both Laughing)  Oh my God.

I had to ask that, I’ve always wanted to know.

You sounded very sexy when you said that. That was a funny group that we had when we were teenagers.  I had my punk rock years. When the Sex Pistols and The Clash released their first albums we all though it was really cool. I still love it to this day. I guess I still have a little bit of that left, I’m still a little bit punk rock, in my heart. When Europe starts analysing things too much or becoming a little bit to slick I always tell them to add a bit of punk into it. Just think about it, have a bit of rough, not everything needs to be planned out, that is what makes boring albums, it becomes stiff and square. Anyway, in the late 70’s we came out with these funny names, the singer was Steven Razorblade and we had Kent Nuts (laughing), there is a little bit of Johnny … I can’t say my other name but you did it, you did it.

Finally, what are your touring plans for ‘Play Yard Blues’?

After the summer, I’m thinking about using the same guys that played on the album and play a few clubs.

A club tour?

Yeah, I like that, a club tour.

Intimate?

Yeah, sit down, have a few beers and just relax and enjoy yourself. Right now, I’m still busy with the festivals and after the summer Europe will start writing their new album (John takes a deep breath and says, “I’ve got to slow down when I talk so I can catch my breath.  I’ve just had a cup of coffee so … dangerous … speeding up”). Planning on doing shows after the summer, it will be fun and will be a combination of all the best songs off all the albums so it won’t be just blues.

Awesome, it would be great to see you over here.

I love touring the UK. We had such a great time when we were over there last. The other guys decided to travel on the bus overnight but Joey and I went by train during the daytime and we got to see the countryside. UK fans are great, they really listen and they have such a big music history, they know what’s good and what’s not.

Thank you so much for taking the time out to talk to me today.

No, thank you.  See you when I’m next over there.

Definitely.

Take Care.
Source: UBER ROCK

BACK TO TOP

July 7, 2010
DAVID ESQUITINO: JOHN NORUM

El guitarrista de EUROPE, John Norum, lanzó su nuevo álbum, un interesante “Play yard blues” en el que “imita” a su maestro Gary Moore entre otros con un disco muy bluesy pero con mucho rollo. No podíamos desaprovechar la oportunidad para hablar también de la banda sueca o de su interesante y más desconocida carrera en solitario. En definitiva, fue una entrevista variada y bastante completa en la que me encontré además con un Norum tan encantador y agradable como buen músico. Aquí la tenéis:
Hola John, un placer saludarte. ¿Cómo estás?

¡Hola!, todo muy bien, estoy preparado para empezar cuando quieras.

Pues vamos a ello… En principio nos centraremos en el nuevo disco, pero también me gustaría preguntarte por EUROPE y tu carrera en solitario en general.

Sí, claro, me parece perfecto.

Comenzamos pues por el disco, “Play yard blues”, del que el título es bastante explicativo. Creo que es más bluesy sin duda que el resto de tus álbumes en solitario hasta ahora y, por si alguien lo pensaba, nada que ver con EUROPE tampoco. De todos modos, cuéntanos tú qué es “Play yard blues”, ¿qué encontramos en tu nuevo disco?

Como dices, es un disco más bluesy, al menos comparado con lo que he hecho en el pasado, un buen trabajo de blues-rock aunque también hay un par de pinceladas de hard rock. El caso es que esta vez quería hacer algo un tanto diferente, salirme un poco de lo que ya he hecho varias veces en el pasado y además es un tipo de disco que quería hacer desde hace tiempo porque además escucho más blues que hard rock actualmente.

Me imagino que es un álbum especial tras la exitosa segunda etapa de EUROPE y el gran recibimiento de “Last look at Eden”, pero a su vez también por la lamentable pérdida de tu mujer, Michelle, que imagino que todo ello te habrá influido en hacer un álbum así. ¿Cómo, por qué y cuándo surge “Play yard blues”?

La historia completa comienza como hace dos años que fue cuando registré las pistas de bajo y batería, algunas guitarras rítmica y un poco las bases de las canciones. Entonces sucedió la tragedia en la familia y lógicamente estuve un tiempo sin centrarme mucho en el disco, poniendo mi atención en otras cosas y tomándome un poco de tiempo porque además a partir de ahora me lleva mucho más tiempo ocuparme de mi hijo y las cosas de la familia, que antes hacíamos entre dos. Es que aparte de la tragedia en sí, es muy complicado de repente encontrarse siendo un padre único, es un shock total, te lo aseguro. Además, también ha sido una época en la que he estado muy ocupado con EUROPE tocando, presentando el último disco y demás. Por otro lado, la idea de hacer un álbum más centrado en el blues-rock vino de mi participación en un álbum de homenaje a Frank Marino hace tres o cuatro años, “Smoke algo” creo recordar que se llamaba (ndr: es “Secondhand smoke” y el disco salió en 2005). El caso es que híce un tema de Frank Marino así en una onda más blues-rock, incluso cantando en esa tesitura, y realmente lo disfruté mucho y de alguna manera supongo que decidí que mi siguiente disco en solitario iría por esos derroteros, y eso es lo que híce. De todas formas, con lo que ha pasado en mi familia, de alguna manera necesitaba respirar un poco, acostumbrarme a la nueva situación y demás, y por eso he tardado algo más esta vez.

Como estamos comentando, el álbum tiene un deje muy bluesy… ¿Qué influencias de John Norum salen a la luz en este disco?, ¿qué tipo de fans crees que lo escucharán con mayor agrado?… o quizás no te importa y es un disco más bien para tí, más personal me refiero, cuéntanos.

Bueno, supongo que son las bandas y los guitarristas con los que he crecido, sobre todo de los 60 y los 70, y es que he escuchado mucho material de blues en esos años, en los 70 sobre todo. No sé, desde THE BLUESBREAKERS con Eric Clapton, Peter Green, Mick Taylor… y un montón de Jimi Hendrix. Después ya aparecieron DEEP PURPLE, BLACK SABBATH, U.F.O., THIN LIZZY y bandas así, que me inclinaron más al rock duro, pero empecé con el blues y por eso el disco es así, con ese deje de vieja escuela, porque viene de ese material. Por otro lado, creo que el disco es un poco para músicos, puede ser, para guitarristas, baterías, teclistas y bajistas que le guste este tipo de música… es que hay un gran trabajo de los músicos que han participado en el álbum, tío. Y bueno, aunque es verdad que quería hacer un rollo más blues, también quería incluir algún tema de hard rock porque la intención no era dejar esto atrás o algo así, por lo que seguro que mis fans de mis discos en solitario anteriores o los seguidores de EUROPE se van a sorprender un poco. Pero ya te digo que quería probar algo diferente esta vez y además no creo que tenga sentido a estas alturas hacer un disco de John Norum que suene como un disco de EUROPE, no le veo la gracia a algo así, sinceramente, y me resulta más divertido hacer algo diferente.

De nuevo apareces como cantante, aunque tu registro vocal es muy diferente del que pudiéramos escuchar en “Total control”, “Face the truth” o “Slipped into tomorrow”, por poner ejemplos concretos. ¿Cómo te sientes como cantante, igual de cómodo que con la guitarra? Es una faceta tuya no tan conocida, al menos para el gran público, pero siempre te he considerado como un gran vocalista…

Siempre he pensado que tengo una voz bastante particular para cantar, única de algún modo aunque también se pueden observar las influencias de gente como David Coverdale, Phil Lynnott, Glen Hughes o David Bowie incluso, no sé, la gente con la que he crecido, ya sabes. De todas formas, creo que cuando haces un disco en solitario tienes que intentar utilizar una voz más personal y tienes que pensar en ser tú mismo, sin tener muy en cuenta cómo es tu técnica o cosas así, y sólo tratar de cantar desde el corazón y transmitir el máximo sentimiento posible. Yo siempre me lo he pasado bien cantando y es que a mí me divierte cantar, me gusta, y afortunadamente a las compañías siempre les ha gustado mi voz en mis discos así que por mi parte lo seguiré haciendo siempre que pueda, la verdad. De todas formas, tampoco me lo tomo muy en serio, sino que es más bien cantar en plan felicidad (risas).

Hablando de los temas del disco, quizás los más atractivos para el público bluesy sean “Let it shine”, “Red light green high” o “Over and done”, y por otro lado, el público más hardroquero y heavy apreciarán por ejemplo “When darkness fall”, que me parece el mejor tema del disco o “Born again”, con Leif Sundin a la voz. ¿Qué opinas tú?, ¿cuáles son tus temas favoritos del disco y porqué?

Realmente adoro el primer tema, creo que “Let it shine” es realmente bueno y es que me encanta esa canción y creo que hay uno de los mejores trabajos de guitarra del disco ahí. Es posiblemente mi favorita y ésa es la razón de que sea la que abre, para que le dé un poco el rollo al disco desde el principio, ya sabes. También me gusta “Red light green high”, que pienso que tiene una melodía única, incluso cierta referencia de música folk sueca, y además es dónde se puede oír claramente la influencia de Jack Bruce o de David Bowie. Quizás estas dos sean mis favoritas aunque también “When darkness fall” me parece fantástica, y sí, junto a “Born again” son las que le dan el toque más rock duro al disco, aunque a su vez están más cercanas al estilo de EUROPE, en ese rollo de hard rock melódico, ya sabes. Pero vamos, ya te digo que quería poner a propósito un par de temas que pudieran gustarle a los fans de EUROPE para que no todo el disco fuera completamente diferente de mi faceta de rock duro y también, de alguna manera, poder acercarles así a mi otra cara más blues-rock, ¿por qué no?… Quizás mi próximo disco sea aún más blues, no lo sé, pero aún así será bastante duro y pesado, no en la onda de los primeros bluesmen, el sonido de Mississipi, Chicago y demás sino más bien rock con una base de blues.

Por cierto, aparte de las obvias de estilo, sonido y demás, me gustaría escuchar en tus propias palabras las diferencias que crees que hay entre “Play yard blues” y tus anteriores discos en solitario. ¿Cómo lo ves personalmente, hay algo muy distinto?… quiero decir si es muy diferente el John Norum de 2010 del de los primeros trabajos en solitario, “Total control” o “Face the truth”, e incluso de los comienzos de EUROPE.

Mis primeros discos eran más álbumes rotundos de rock, tradicionales sí se quiere decir así… Bueno, no tradicional pero sí más en la onda de EUROPE básicamente, ese hard rock melódico marca de la casa, o como lo quieras llamar. Pero ya te digo que esta vez quería hacer algo diferente, porque además mi vena más netamente de heavy metal la he sacado en los últimos trabajos de EUROPE y también en “Optimus” de 2005, que posiblemente sea mi disco más netamente heavy pero también algo más oscuro. Esta vez quería algo más atemporal, alegre incluso y bluesy, claro. Es que la gente tiene que entender que no quiero hacer el mismo disco una y otra vez, no le encuentro la gracia a estas alturas, y más cuando ahora esa faceta digamos que ya la tengo cubierta de nuevo con EUROPE y de verdad que para mí no tiene ningún sentido hacer ahora en solitario lo mismo que con la banda. De todas formas, lo que sí quería ahora era hacer algo más “old school”, más clásico, eso es verdad, que me gusta mucho la música de los 60 y 70 cuando la gente realmente sabía tocar y lo hacían con el corazón.

Siguiendo con esta idea, me llama la atención que tus primeros discos en solitario no eran muy diferentes de la primera etapa de EUROPE, al menos siguiendo el mismo estilo y tus influencias de siempre de THIN LIZZY, UFO, el primer Yngwie…, y de repente ahora que EUROPE son una banda mucho más heavy, nos encontramos con un Norum más bluesy. ¿Qué opinas sobre esto?

(Risas) Sí, así es. Bueno, simplemente he empezado a tocar de un modo más bluesy, o a escuchar más blues también como en mis inicios, cosas de John Mayall, los discos de BLUESBREAKERS y eso. No sé, será que me voy haciendo viejo (risas), pero el caso es que siento que fuera de EUROPE me apetece hacer algo que no sea sólo hard rock, supongo que no hay más razón que eso. Además, ahora hay muy buenos tipos jóvenes haciendo blues como Joe Bonamassa por ejemplo, y luego está Gay Moore, que siempre me ha encantado, y que además es todo un maestro a la hora de hacer blues-rock. Siento que poco a poco me voy metiendo cada vez más en ese estilo porque además está fuera de toda moda y es totalmente atemporal, material que siempre sonará clásico y eso me gusta. Es que incluso LED ZEPPELIN o DEEP PURPLE siempre han tenido un rollo muy bluesy, ¿no? Y eso es lo que me gusta…

Viendo tu carrera, me llama la atención que siempre estás haciendo cosas, ya sea en solitario o con bandas, como ha sido con EUROPE o con DOKKEN en otros momentos de tu carrera. ¿No sabes estar sin componer o tocar?, ¿qué sueles hacer en tu tiempo libre, o al menos fuera de la música?

Últimamente lo que hago es dedicarme a lavar los platos, fregar, lavar la ropa, ir a la compra…

Como una persona normal, claro…

Sí, pero el caso es que tengo que dedicarme a todas las cosas de una casa porque ahora tengo que asumir que soy un padre único y tengo que cuidar sólo de mi hijo pequeño. Entonces, cuando no estoy haciendo cosas relacionadas con la música básicamente soy un padre a tiempo completo, así que eso es lo que hago la mayor parte del tiempo. Por otro lado, una vez que vuelvo de la guardería, el parque o lo que sea, tengo bastante tiempo para estar tranquilo en casa y ahí estoy siempre enredando con mis guitarras, ideas de canciones y demás. De hecho, de alguna manera supongo que practico más o menos todos los días, y en cuanto tengo un rato libre lo primero que hago es tocar.

Si te parece vamos a hablar un poco ahora de tu pasado y de tu carrera en general… Fuera de EUROPE y tu carrera en solitario, creo que un disco muy importante fue “Up from the ashes” de DON DOKKEN, para mí un álbum excelente y sin duda lo mejor que ha hecho Don desde la época clásica de DOKKEN. ¿Cómo fue la experiencia, cómo surgió la cosa?

Sí, yo pienso lo mismo. Fue una gran experiencia y me divertí mucho haciéndolo… Todo surgió cuando edité “Total control” en el 87 e híce después una gira en solitario presentándolo, pero era muy joven entonces, debía tener 23 o 24 años, y no me sentía demasiado cómodo saliendo de gira con mi propio proyecto, llevando todas las riendas, haciendo todas las entrevistas, hablando de las canciones y demás. Así que me alegré cuando recibí una llamada de Don Dokken diciéndome que le gustaba mucho mi material, mi forma de tocar y demás, y me propuso ir a América para tocar con ellos, además en un momento en el que se había roto la formación original y quería hacer un álbum en solitario. Yo siempre he sido un fan de DOKKEN y me siguen encantando discos como “Under locked and key”, “Back for the attack”, “Tooth and nail” y demás. De hecho, soy un gran admirador de George Lynch y su material. De todas formas, para mí era una buena oportunidad de ir a América, y además a California, donde brilla el sol y esas cosas, ya sabes (risas), para ser libre por un tiempo y escapar un poco del frío y la oscuridad de Suecia en invierno… que dura como seis meses. El caso es que fuí para estar unos pocos meses y al final me quedé 10 años, pero fue una gran experiencia y creo que hicimos un gran disco.

Por cierto, ¿en algún momento se te ofreció entrar en DOKKEN como tal?, de hecho, grabaste con ellos también “Long way home” en 2002, un disco que no está mal.

Sí, sí, de hecho he estado en la banda tres veces diferentes. Desde final del 89 hasta el 92 más o menos, luego desde el 97 durante un año, aunque ahí no grabamos nada sino que básicamente giramos por América, y luego de nuevo en 2001 para grabar “Long way home”. Es que siempre he tenido buena conexión con Don y siempre que me ha llamado y no he estado haciendo otra cosa le he dicho que sí, como ocurrió la última vez realmente. Es que llevaba todos los 90 haciendo discos en solitario y me apetecía volver a estar en una situación de banda, y fue divertido una vez más. Siempre han sido buenas experiencias, no puedo decir lo contrario.

Siguiendo con estas cosas, siempre has sido un guitarrista muy reputado y muy bueno. ¿Has tenido en tu carrera alguna oferta realmente importante de bandas muy grandes? Supongo que en tu respuesta me dirás que eso ya lo tienes con EUROPE pero no sé si has recibido otras de gente totalmente grande… ¿te gustaría o te hubiera gustado poder militar en alguna banda enorme en especial?

No, realmente no, y es que pienso que a día de hoy no hay nada más grande o importante para mí que EUROPE. Además, ellos son mis hermanos, parte de mi familia, ya sabes, nos conocemos desde que éramos críos y ya llevamos de nuevo juntos 6 años y todo funciona de maravilla, así que no puedo ni imaginar tocar con otra gente. Además no tendría ningún sentido, tenemos una gran química y camaradería juntos y bueno, puedo hacer cosas en solitario, dar conciertos por mi cuenta después del verano con la gente que ha grabado mi disco, pero a nivel de banda ya no me veo en otra que no sea EUROPE. ¡Para mí es la mejor del mundo, tío!

Hablando de EUROPE, está claro que en esta segunda etapa ya totalmente consolidada habéis conseguido un gran éxito y habéis vuelto a ser una banda muy importante. Además, habéis sido muy coherentes con vuestros, gustos, estilo y demás, pese a las críticas iniciales de gran parte de vuestros primeros fans.

Ya…

También habéis conseguido mantener a muchos y conseguir otros, está claro. ¿Cómo ves todo esto y cómo ves a EUROPE hoy en día?, ¿pensasteis en algún momento cuando os reunisteis en 2003 o 2004 que en el 2010 estaríais de nuevo en tan buena forma?

Definitivamente estamos en una gran forma actualmente, y estamos rockeando de una manera increíble, no puedo decir otra cosa. En los 80… bueno, durante los dos primeros discos todo fue realmente bien aunque entonces no teníamos ni idea de cómo era una grabación, el tema de los estudios… nada. Por eso sobre todo el primero sonó bastante mal, aunque aún así había muy buenas ideas y material en esos discos, pero cuando hicimos “The final countdown” me dio la sensación de que nos estábamos convirtiendo en el típico grupo chicloso de adolescentes, una banda pop más. No me gustó, sobre todo a nivel de la imagen que nos querían poner, igual que BON JOVI y ese tipo de bandas, con las mallas, cardados y toda esa mierda. Además, los teclados y sintetizadores comenzaron a tener un protagonismo excesivo en mi opinión y todo se enfocó hacia la radio americana, ya sabes. Pero me siento orgulloso de haber hecho un disco que luego fue un gran éxito en todo el mundo. Me siento muy agradecido y halagado por ello pero también hubo muchos problemas con el management entonces y decidí salir y hacer mi primer disco en solitario. A día de hoy somos más una banda de rock de nuevo, más heavies y con un sonido orientado a la guitarra otra vez, aunque más roqueros de lo que fuimos en los 80. Creo que ahora todo es bueno y yo estoy encantado.

Por cierto, está claro que de ese disco los clásicos siempre serán la propia “The final countdown”, “Rock the night” y “Cherokee”, y si acaso “Carrie” en menor medida, pero eclipsaron a otros temazos como eran “Danger on the track”, “Ninja” y sobre todo “On the loose”, “Love chaser”  y  “Heart of stone”, que creo que siempre han estado infravalorados por comparación con los otros. ¿Qué piensas?, ¿cómo ves “The final countdown” a nivel de conjunto mirando desde hoy en día?

Pues yo creo que un disco casi perfecto en el sentido de que no hay ni una sóla canción mala. Es realmente bueno aunque la producción es realmente… la típica producción de los 80 con un montón de reverb, ecos y demás, aunque muchas bandas sonaron así entonces. Pero yo nunca estuve metido en esto y siempre he preferido un sonido más seco y crudo, como las bandas sonaban en los 70. De todas formas, EUROPE se convirtió un poco en un grupo de moda entonces, como una tendencia musical del momento pero ahora es algo más puro de nuevo, una banda de rock guitarrera como te decía antes. Ahora ya no suenan tanto los teclados y la producción ofrece lo que piden las canciones, no al contrario. Además, somos más mayores y supongo que de alguna manera estamos un poco en el rollo de volver a las raíces (risas). No sé, cerrando el círculo, por decirlo de algún modo.

También, siempre he tenido curiosidad por tu relación con Mic Michaeli, porque otra de las razones de salir de la banda entonces fue por la profusión de teclados en el sonido, y ahora en la segunda etapa está clarísimo que de nuevo mandan las guitarras en EUROPE, como estamos comentando, y en directo exactamente lo mismo o más incluso. Por otro lado, me llama la atención que Mic también participa en “Play yard blues” por ejemplo. ¿Cómo es tu relación con él?

Bueno, el caso es que Mic ha cambiado un poco también desde los 80. Ahora es un músico más básico y está más metido en el Hammond, en la onda de Jon Lord por ejemplo, ese tipo de sonido. A mí me gustan los teclados, no me malinterpretes, pero no estoy muy de acuerdo con el rollo de los sintetizadores y ese tipo de sonido, y de hecho nunca me han gustado sino más bien el uso de los teclados en bandas como PURPLE o URIAH HEEP. Y él está también más cerca de esto ahora de lo que lo hacía en los 80, está claro, y por supuesto que es un gran instrumentista así que cuando necesité ciertas líneas de teclado y de Hammond en algunos temas no dudé en llamarle y a él le encantó hacerlo. Esto es sencillamente lo que ocurrió y, bueno, es un poco lo de antes, es cerrar el círculo de algún modo y hacer un sonido más tradicional a día de hoy en todos los sentidos.

Está claro que en el rock es clave desde siempre el tema de las parejas, llamese Page/Plant, Axel/Slash, Blackmore/Dio, Blackmore/Gillan, Bon Jovi/Sambora, Jagger/Richards, Perry/Tyler, Gene Simmons/Paul Stanley… y por supuesto John Norum y Joey Tempest. ¿Cómo os conocisteis y cómo crees que surge la magia entre vosotros?, ¿qué piensas de este tema de la química tan especial entre las parejas en las bandas?

Joey y yo siempre hemos tenido una gran química y lo pasamos de maravilla en el escenario. Le respeto mucho desde siempre porque además es un cantante increíble, muchísimo mejor ahora que en los 80, de hecho, porque entonces era más chillón y casi afeminado (risas). Entonces cantaba muy arriba pero ahora tiene un tono más bajo porque ya se ha hecho un hombre, le ha salido pelo en el pecho y esas cosas (más risas). No, pero siempre ha habido una gran energía entre nosotros y surgió la química desde el principio, y seguimos disfrutando de girar juntos, componer canciones… Además, él es como un referente clave en la banda, como la roca filosofal sobre la que se asienta EUROPE, y es que si no estuviera él posiblemente yo no estaría en la banda… quiero decir que él mantiene todo unido y a la banda funcionando, porque es muy organizado. Además es el frontman perfecto, uno de los mejores del mundo sin duda, y luego es un tipo muy divertido, sobre todo después de varias cervezas (risas).

Hablando de tu carrera en total, has grabado un montón de álbumes tanto en solitario, con EUROPE y en solitario. ¿Cuál es tu favorito y porqué?… y dime también si no te importa cual consideras el más importante.

Hmm… creo que “Face the truth” es un gran álbum, entre otras cosas porque tuve la oportunidad de trabajar con uno de mis héroes, Glenn Hughes. Creo que escribimos canciones realmente buenas juntos y, por esto, ése disco es muy especial para mí, uno de mis favoritos sin duda. También “Last look at Eden”, que me parece de largo el mejor de EUROPE: todos los temas son fantásticos, tiene una gran producción, suena realmente bien, está tocado de maravilla… Está claro que tiene influencias del pasado pero a su vez con un toque moderno en la producción que lo hace sonar realmente bien. Por otro lado, me gusta mucho “Play yard blues”, que considero que es mi mejor disco a nivel de la guitarra, en el que he tocado mejor y es que mi forma de tocar en éste es totalmente on fire! Me encanta el sonido de mi guitarra en este nuevo disco, el mejor que he conseguido nunca… Así que bueno, supongo que estos 3 son mis favoritos si tengo que elegir.

Para cerrar ya, ¿veremos alguna vez en España a John Norum en solitario? A muchos nos encantaría verte tocando temas de todos tus discos, incluso algún tema distinto de EUROPE de los primeros tiempos y cantado por tí. ¿Te gustaría, hay alguna posibilidad?

Sí, estaría muy bien pero, como te decía antes, todo el verano lo tengo muy ocupado con EUROPE porque tenemos varios festivales contratados y después ya hemos previsto comenzar a escribir para un nuevo álbum de la banda. De todas formas, tendremos más tiempo libre porque trabajaremos en letras y música en casa, y algún mes estaré libre, así que mi idea es juntar a los tipos que han grabado mi disco y salir de gira para hacer algunos conciertos aquí y allá. Dentro de esto, será genial ir a España, claro, y hacer algún concierto tipo “lo mejor de mi carrera”, ya sabes, tocando los mejores temas de mis discos en solitario y eso. Estaría genial, la verdad.

Ok, John, ha sido un placer la entrevista y la oportunidad de charlar un rato de tu carrera. Enhorabuena por un buen disco como es “Play yard blues”, aunque yo prefiera tu lado más hardroquero, pero una cosa no quita que se disfrute de un muy buen trabajo como es éste último, y nada, comenta lo que quieras para terminar la entrevista y para la gente que te sigue.

Muchas gracias a todos, realmente aprecio vuestro apoyo. Espero que la gente realmente disfrute del disco, aunque es verdad que puede estar más orientado a músicos, amantes de la guitarra, batería y demás, porque es un trabajo hecho por músicos y para músicos (risas), pero bueno, también hemos incluido dos o tres temas más hardroqueros que seguro que los disfrutan los fans de EUROPE también. Y bueno, que estoy deseando moverme y ver a la gente por ahí en los conciertos que pueda dar ya sea con el grupo o en solitario.
Source: RAFABASA.COM

BACK TO TOP

July 1, 2010
SIMON: JOHN NORUM INTERVIEW
He’s revelling in Europe’s second coming after quitting the chart topping Swedes more than two decades ago but the remarkable John Norum has still found the time to pen his latest solo record.
With Play Yard Blues out on Monday and Europe hitting Sonisphere this summer we felt it was high time one of the finest guitar heroes of the 80s featured right here.
So get ready to read about the world of blues rock – and that song – from the perspective of honest John.
Last Look At Eden
is one of Europe’s bluesiest records to date but did you feel the need to go even further?

In many ways Play Yard Blues is very similar to Last Look At Eden. Certainly the bluesier material on Europe’s last record wouldn’t seem out of place on my new album. But I admit that this record is even more influenced by the likes of Hendrix, Mountain and Mahogany Rush. It’s exciting for me that Europe is interested in doing a lot of the bluesier stuff because that’s what I like. But even on Play Yard Blues there are some typically Europe hard rock moments, even some songs in a the style of heavy metal! And my old mate Mic Michaeli features on seven or eight of the songs – there’s not so many snyths but there’s a Hammond organ flavour to a lot of the tracks in the style of Jon Lord.

As a songwriter do you know when something won’t be the right fit for Europe and is that the case with some of the material on the solo album?

Normally I come up with a bunch of riffs and I send everything to Joey [Tempest, Europe singer]. He takes the stuff that he likes and adds the melody and the lyrics and then he starts arranging the music. Whatever the band and Joey like they take and the rest of the stuff finds it way back to me. It might be too heavy or too bluesy or they might just think it’s rubbish! But I often choose to do those songs myself and see where I can take them. It’s five years since the last solo release but we’ve been working so hard I haven’t had time to release anything since Optimus. And my son’s mother passed away during that time so I’m a single parent to Jake. That limits what I can do once I’ve spent time working with Europe.

Is that Jake on the front of the album?

That’s him. He plays guitar already and he got his musical talent from both his mum and his dad. He loves to sing a lot and he has a very loud voice. That definitely comes from his mum! It’s very exciting for me seeing him enjoy music. I haven’t pushed him into it but I suppose it’s just a part of him. His tastes vary from Thin Lizzy to Lady GaGa and that’s great as far as I’m concerned.

Have you always been a fan of the blues of is it something you’ve grown to appreciate with time?

I’ve always been a huge fans of the blues and that’s where it all started for me really. I was very lucky because, from a young age, my mum was with a guy who owned a record company. He loved John Mayall’s Bluesbreakers and could see I was interested. I was very ambitious as a kid and I wanted to play Peter Green, Hendrix and Queen as soon as I could. After that I started listening to hard rock – the likes of Black Sabbath and Deep Purple – and now I’ve gone full circle listening to the blues. Perhaps it has something to do with age. Maybe when people get older they gravitate towards the blues…

Who are your blues heroes?

Well Joe Bonamassa has been great. He’s totally brought the blues back into the spotlight and I’ve got all of his records. It just so happens we’re on the same label but, in all seriousness, he’s a very exciting player. He is, without doubt, the best blues rock guitarist to have emerged in the last few years and we need a new generation. He’s just the tip of the iceberg and that’s got to be good news for the blues. There are kids who can relate to Joe and they don’t simply have to leaf through their dad’s old stuff. It’s so exciting that people like Joe are bringing the genre back in a big way. It doesn’t have to be sleepy or boring or old.

Can we expect any live solo dates?

Hopefully I’ll be able to do something after the summer. My commitments with Europe take me through the summer which I’m not complaining about. But I’ll be very busy for the foreseeable future. Europe is my priority and it has to be. It’s my day job and I love it. I really enjoy the festivals and we can’t wait to play Sonisphere with Alice Cooper. We’re playing festivals in Poland, Scandinavia – all over the place. It’s great that Europe are so in demand right now!

It’s 23 years since you released your debut solo album Total Control – was that the best record you could make at the time?

I think so. Looking back the production is pretty awful but everything was very soupy back in the late 80s. The artwork is awful too – the photo they used was supposed to be for some fashion magazine and I had a totally different idea for the album sleeve. Sadly the record company had other ideas. I’m wearing a tie and a suit – that’s not really rock and roll. Some of the stuff on there is quite soft and I made a conscious effort to make a heavier second album. But I suppose the record label wanted me to make another Final Countdown – that’s not what I wanted! It was a big hit and it turned out OK in the end but if I’m honest I switch the radio off whenever I hear it now!

Are you surprised at how successful Europe have become again?

It’s taken five or six years to get the recognition I feel our new work deserves. But when LLAE went gold in Sweden and topped the album charts I think people realized we were back in a big way. The last three albums have been more like the kind of records I wanted the band to make after The Final Countdown but back then nobody wanted to listen. I was told that this is what the trend for rock is right now and this is the way that Bon Jovi sound. There was lots of silly stuff going on around the time I quit the band. A lot of people were getting very big heads and our manager was taking off with lots of money. For me it just wasn’t fun any more. I felt we were turning into a hair metal Osmonds or something. We were on the cover of every teen magazine and the music became an afterthought.
Source: RUSHONROCK.COM

BACK TO TOP

June 27, 2010
MICK BURGESS: JOHN NORUM (EUROPE)
It’s been 5 years since your last solo album Optimus and in a few weeks you’ll be releasing your new solo album Play Yard Blues. Are you excited now that it`s finished and ready to go?

Yes, I’m very excited. I’m so pleased it’s finally coming out as it’s been done for quite a long time. I had to put it on ice for a while as there’s been a tragedy in the family. So now I’m excited it’s coming out.

How long did it take to produce from your initial idea to now?

I started about a year and a half ago; in fact I started doing some writing before that. I guess you could say it all started when I did a Frank Marino tribute album and I had so much fun doing that and I thought “Wow, I want to do a bit more of this kind of style on my next solo album.” I’d just been stupid busy with Europe and we’d done a new album, Last Look At Eden and I’d done a bit of work here and there. I’d be in the studio for a week then had a couple of weeks off then I’d be back in the studio again for a week. I’ve been doing bits here and there so it’s taken quite a long time. As well as my time with Europe I’ve been so busy just being a Daddy. That’s a full time job. My son is 5 years old now and I’m a single parent so there’s a lot of things to do all the time like washing dishes, washing clothes, taking him to school. You know the deal.

Is that your lad on the front cover?

Yes, that’s him on the front.

How does he feel about being on an album cover?

Oh, he’s very excited about it. He’s taken a few copies to his kindergarten. It’s basically a tribute to his Mum who passed away two years ago. I wanted him to be on the cover. He’s really great, He’s totally into the guitar, he got that from his Mum and from his Daddy, and it’s in his blood. My sister is also in the music business and has released some albums. She was known as Europe’s little sister. Joey Tempest produced and wrote most of the stuff on her first solo album in the late `80`s and I played guitar. She’s out there and is planning on doing a new album soon. She has two kids so she`s pretty busy but she wants to get into the studio to do some new songs.

So he’s following in the Norum tradition?

I hope so; he’s going to take over the throne. We’ll see how it goes. He’s also very interested in singing and has an extremely loud voice. I’ve never heard a 5 year old with a voice like that!! He’s singing all the time. We’ll see what happens but he can do whatever makes him happy…so long as he doesn’t play the drums.

On Play Yard Blues were you looking to explore different avenues to those you usually do with Europe?

Oh, yeah definitely. I don’t see the point of doing a solo album that sounds like Europe. I grew up with Blues Rock so I wanted do something different this time around.

There’s a real organic Blues feel with a huge groove running through the music. Is this the vision you had when you started writing for the album or is this how things developed over the sessions?

I just wanted it to groove. That’s the most important thing in music getting the vibe and the groove going. I’ve got a great bass player, Tomas Torberg and drummer, Thomas Broman. I’ve known these guys since the beginning of time and they’ve played a lot of shows together with different bands so we just went for a kind of groovy album that you could feel in your bones. It’s a very spiritual album too and I went into the studio when it felt like the right moment. It was when the sun was in the right place in the sky as the saying goes. Sometimes when you go into the studio it doesn’t really feel like its happening but everything felt right recording this.

Talking of writing, did you approach things differently than you do when writing with Joey and the guys in Europe?

I did really as I wrote most of the album but the bass player was in on three songs and I did a couple of covers too and wrote a couple with singer Leif Sundin so I was writing with different people than when I’m in Europe.

What about the actual recording process. It has a real stripped down sound compared to other work you have done. How did you achieve that? Did you all play together in the studio?

Yes, definitely. The drummer finished all the basic tracks in 2 or 3 days, he was really quick. We rehearsed for about a week and these guys are so good and we kept pretty much everything that we did of the bass, drums and rhythm guitar from the basic tracks that we recorded. I wanted to do the album like they did in the `60`s and the `70`s instead of trying concentrate on getting the drum track right then doing the bass and guitars all separately. I wanted everybody to play together in the same room to capture that live feel. We did 3 or 4 takes of each song and I listened back to them and picked the ones that I liked best. If there was a mistake we’d just fix it there on the spot.

You do most of the lead vocals on the album. Do you think that people that haven’t heard your earlier solo work will be surprised at your singing voice? There’s hints of Gary Moore and David Coverdale in there especially on “Over and Done”!!

Ha!! That’s a total Coverdale rip off that one!! I’ve never taken a singing lesson in my whole life. I actually started off wanting to be a singer so I practiced a lot back then by singing along to David Bowie albums like Ziggy Stardust. I was totally into that and you can probably hear that influence on the second song on the album “Red Light Green High” the vocal has such a Bowie vibe to it. Singing is something that I do and enjoy very much but I don’t take it too seriously. People seem to enjoy it when I do albums and sing myself. I’ve had quite a bit of flack in the past as I’ve had some great singers on my albums like Glenn Hughes and Kelly Keeling. The fans still enjoy my singing even though those guys are a lot more technical than I am and are much better singers than me but I think it makes it a lot more personal when I sing on my albums. If you can sing your own songs when you’ve written the lyrics it just gets the song closer to the heart so to speak. The song “Over and Done” was recorded after I’d been out with the engineer having some Indian food and some Cobra beer; we had a few of those. For some reason I wanted to go back to the studio and I wondered how I’d manage to sing after all that. Something happens to your voice after a curry. I went in there and for some reason got into this California Jam Coverdale mode, I don’t know why but it just came out like that. He’s one of my favourite singers so it’s kind of a tribute to him. I don’t sit down and analyse it too much I just go in and that’s how it comes out.

Why did you decide to get Leif Sundin in to sing on “Born Again” and “Got My Eyes On You”?

I’ve worked with Leif in the past. I did a live album with him a while back; he has a cool voice and is one of my favourite singers. He’s got a style a little like Paul Rodgers. Another thing is that I get bored with my voice really quick so I like to break it up a little bit. I brought him in to do the heavier songs.

On your earlier solo albums you’ve always made some good choices of songs to cover from the likes of Thin Lizzy and Cream. On your latest album you have chosen 3 songs from Mountain, Frank Marino and again Thin Lizzy. It’s good to see that you don’t cover the obvious choices. “It’s Only Money” is not one of Lizzy`s better known songs

I always wanted to do “It’s Only Money” and it’s a kind of tradition for me to do a Lizzy song on my solo albums. That’s one of my favourites and not a lot of people know that one as it wasn’t a big hit or anything; it was on their Nightlife album. If you’re not totally into Lizzy you might not know that one but you will know “The Boys Are Back In Town” and stuff like that.

Most people seem to cover their better known songs like “The Boys Are Back In Town” but they have much better songs than that to do.

Oh, yes, they have so many better songs and I always liked the ones that were a little odd. In the past I’ve covered songs like “Opium Trail”, Killer Without A Cause” and “Wild One”. I like more of the darker Lizzy. Bon Jovi covered “The Boys Are Back In Town” so that’s probably the only song they ever heard and I felt “Why? Why do that one?”. There’s so many other songs and so many better songs that you could do. I just prefer the ones that are a little odd, not to be different or anything; they are just the ones that I happen to really like.

You’re obviously a big fan of Thin Lizzy what did they mean to you when you were a lad growing up in Sweden?

The first time I saw them was `78 or `79 and I was very young at the time and it was the Bad Reputation tour. I didn’t really know who they were at the time but I was totally blown away by them. A friend of mine, Tony Reno the original drummer from Europe, his brother had the Jailbreak album and he played me the record and I thought it was really cool. I saw the picture of the band and I thought at first they were an R&B or Soul band but I was blown away when I heard it. When I saw them live there was all this smoke and Marshall stacks and everything, I was in the front row and I was covered in goose bumps. Thin Lizzy played in Sweden a lot so I saw them 8 or 9 times. Even when they weren’t on tour they still came over, Phil also came over on a solo tour and also he was over as the Three Musketeers with Brian Downey and John Sykes and a couple of other guys so I got to see them play a lot over the years. I think they liked the girls over here; we have beautiful women in Sweden.

I see the latest incarnation of Lizzy includes Vivian Campbell from Def Leppard. Will you go and see them and if you had the chance would you like to play with them?

I’ll be definitely checking them out. I’m a huge fan of Scott Gorham; he was a big influence on me. His playing on Black Rose and Bad Reputation is incredible so I’ll be checking them out. If I ever had the chance to play with them, I’d love to do it. That would be incredible to do. I’ve met Scott a few times and he’s a super nice guy. He heard my version of “Opium Trial” from my Face The Truth album and he thought it was really good and said it was better than the original but I told him he was taking it a little too far but it was so exciting to hear that coming from him. My head exploded after that, nobody could talk to me for a week after that.

Mountain are a band that don’t seem to get the recognition they deserve from a wider audience however Leslie West has been cited as an influence by the likes of Hendrix and Blackmore. What is it about Leslie West and Mountain that inspired you?

It’s his heavy tone and his vibrato. He’s one of those guys who maybe has played 5 or 6 notes throughout his whole career but those 5 or 6 notes means more than a lot of these shredders. He has a great tone and feel and he plays so economically, you can feel it when he plays. He’s a big influence on me.

Frank Marino is another often overlooked guitarist. Have you ever had the chance to catch him play live?

I was a huge fan of Frank in the late `70`s when I discovered Mahogany Rush. His playing is incredible. I’ve seen him play live many times. One of his shows he did in Sweden in the early `80`s was the loudest gig I’d ever been to, my ears were ringing for days. He was totally supercharged throughout the show. He’s heard my version of “Ditch Queen” and he really loves it. We e-mail each other sometimes but it my latest solo album really all started when I did the Frank Marino Tribute album, Second Hand Smoke which was really cool as I rediscovered Frank again and ended up buying all the remastered CD`s so I just had to cover a Frank Marino song. Compared to what’s coming out today it was so much better back then. I’m very old school. I do listen to new bands but there’s not that many who have the same feel as the older bands and guys have. The `70`s were so great, what happened? Back then there were no computers or Pro Tools now everything can be fixed on a computer while then you had to work out how to play something just right. Now they can do just about anything, even make someone who can’t sing sound good. It doesn’t have much heart and soul and can be so sterile and cold when it’s all done through a computer.

Soundwise I’ve always thought of you having a Michael Schenker/Uli Jon Roth type of sound with that smooth, fluid melodic tone. What sort of set up do you use to get your sound?

I use two 50 watt Marshall amps and they have kind of a singing tone to them. I’ve used those for about 15 years now, before that I used 100 watt amps but I couldn’t really get the tone I wanted so I switched to 50 watt amps and I immediately thought “Wow!!”, they had that sweet singing tone that I’d been looking for. I also use old cabinets from the early `70`s with the grey fronts. I actually have an old JCM800 Marshall amp that Michael Schenker used to have. Michael Schenker and Uli Roth were a huge influence on me and I love their sound. I’ve always tried to have a strong melody in my playing and try to pick out the melody in the vocal or in the chorus or something that I can bring out in my solo so I like doing something that you can sing. I do like a little bit of shredding in the middle where I can have a bit of a blow out too.

On the subject of your influences, you were a big UFO fan. A while back you were lined up to play with UFO when Michael Schenker left. What happened with that?

I was in America at the time around 2003. I actually knew the guys from UFO from when I met up with them on the Walk On Water tour. They knew about me and wanted me to hang out with them on the bus and stuff like that. One night we were drinking beer together and I gave them a copy of my Face The Truth album which they popped into the boom box they had on the bus, they seemed to really like it especially Phil Mogg. Anyway I said if Michael ever leaves, for the 100th time, to give me a call. You know, I just said that as a sort of joke and after a while Phil called me up and asked if I’d be interested in coming to England to play as Michael had left. I was like “Wow, this is great” What happened is that a few days later Ian Haughland, the drummer from Europe, called to say they were having a meeting in Stockholm to talk about a reunion of the Final Countdown line up. There seemed to be a lot of things happening at the same time. I flew straight to Stockholm and had a meeting with Europe. I thought that maybe it was just going to be a reunion tour and that was it but they wanted to push ahead and write new music too. I called up UFO`s manager and the first thing he said was “Hi, welcome to UFO!!” and I had to say that I couldn’t do it as I was doing the Europe reunion thing and he said “can’t you just do both??” I decided to do the Europe thing as they are like my family but it would have been nice to do something with UFO as they are one of my favourite bands. I used to listen to them all the time and used to play along with Strangers In The Night and learn every solo. I pretty much knew all the songs but I thought it was better for me to play my own stuff that I wrote and recorded myself rather than be a copy of someone else. I think after a while I’d have got bored with it just like I got bored with Dokken where they just wanted me to play as close to George Lynch as possible. It started getting boring after a while. It’s probably OK if you’re in your 20`s but it was a little silly in your 40`s playing other people’s material.

Now that your album is just about to be released have you got any touring plans lined up?

Yeah, with Europe at the moment we’ll be doing the summer festivals and we’ll actually be in the UK to play at Sonisphere in a couple of week’s time. We’re really looking forward to that. After the summer when the band is taking a break I hope to play a few solo shows and it would be wonderful to come over to the UK. I’ll do the shows as a four piece with the same band that I have on the album. I will have Leif Sundin with me too so we can do some of the older stuff that Glenn Hughes and Kelly Keeling sang on the albums. I’ll do some singing too but we’ll divide it up. My voice is suited to the Blusier, more mellow stuff and Leif the heavier songs and I can then concentrate on my guitar playing. A lot of that stuff is way too high for me to sing anyway!! Leif has such a wide range so he can cover all of that stuff.

You’ve always had a reputation as a great live band but recently you seem to winning over a new legion of fans. When you were named as headliner at last years Bloodstock Festival many people were surprised to see you on a bill with the likes of Cradle of Filth, Sodom and Kreator. Were you a little apprehensive at the prospect of playing with some of these extreme Metal bands?

We were a little nervous beforehand but that was such a great show. We were hearing all these really Heavy bands playing and we were wondering if they were going to start throwing tomatoes or bottles or something but we went out and crushed them. We had to put on a set list which focussed on our heavier songs, no ballads or anything and they got to see a great performance. The sun was in the right place in that particular day.

The general consensus was that you were the band of the festival. You really proved your doubters wrong.

A lot of people that haven’t really heard much of our stuff think of “The Final Countdown” or “Carrie” when they hear our name and think that we are more of a Pop kind of Bon Jovi style of band. You know on our night we can Rock hard and we can make Metallica sound like a Pop band… Ha!! We have some doomy stuff too. Listen to “Start From The Dark” it’s heavy stuff.

What are your plans for the rest of the year?

After the summer we’ll begin writing for the new album and hopefully I’ll do some club dates with my own band but otherwise I’ll be being a full time Daddy and that keeps me so busy.
Source: METAL EXPRESS RADIO

BACK TO TOP

June 21, 2010
JOHN NORUM: WHAT I REALLY THINK OF  THE FINAL COUNTDOWN
Europe guitarist John Norum has told Classic Rock what he thought of the mega hit The Final Countdown when he first heard it.

When Joey (Tempest, Europe vocalist) first played us the demo, I was one of those who said, ‘Are you mad? This isn’t what we’re about’. It had synthesisers all over it, and we were more into Thin Lizzy, UFO and Deep Purple. But the song did grow on me.

However, Norum has admitted he finds the song boring to play.

As a guitarist, there’s not much for me to do on that song. Sure, there’s a Ritchie Blackmore type solo, but that’s it. Yet when you see the crowd reaction…well, it does make it all worthwhile. I suppose this is a song that now belongs to the world. We’ve never dropped The Final Countdown from our set, and I doubt we ever will I can just imagine how angry our fans would be!

Europe play the iTunes Festival at The Roundhouse in London on July 5 (with Foreigner) and the Sonisphere Festival at Knebworth Park on July 30 (appearing on the Saturn Stage).
Source: CLASSIC ROCK MAGAZINE

BACK TO TOP

October, 2009
JOHN NORUMS RIGGS
by Janne Stark for Fuzz Swedish music magazine (see GEAR section)

BACK TO TOP

OFFICIAL VIDEOCLIPSBROADCAST/AIRCAST SHOWS

AUDIO/VIDEO INTERVIEWSALBUM REVIEWSCONCERT REVIEWS

FILMOGRAPHYPOLLS

MULTIMEDIABACK HOME